Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Informatyk-kto to wogóle jest?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
qba10
Wg. was kiedy ktoś ma prawo nazwać się informatykiem. Podajcie swoje propozycje. 
I pytanko. Czy informatykiem może nazwać się:
a ) 14- letni chlopak (lub dziewczyna haha.gif) znajacy się dobrze na komputerach i znajacy HTML , oraz PHP 
b ) 17- letni chlopak (lub dziewczyna haha.gif) będacy w liceum w klasie informatycznej, znający się na komputerach i HTML, PHP, Java Script, Java.
c ) Student Informatyki znający wiele języków komputerowych i takie tam inne.

Proszę o wasze opinie
AxZx
informatyka zajmuje sie przetwarzaniem informacji.
wiec jezeli przetwarzasz informacje jestes informatykiem:)

a skad wogole takie pytanie?
qba10
Pytanie takie wymyśliłem ponieważ chciałem dowiedzieć się co inni o tym sądzą.
Ale z tym przetważaniem danych to nie za ogólnie ?
sztosz
Informatyk to taka odmiana informatora winksmiley.jpg A tak na serio, to to jest kolejne słowo którego pojemność niestety sprawia że zatraciło swój sens :/
AxZx
wlasnie.
ale taki koles co montuje przewody np UTP to tez jest informatyk?smile.gif
bo konkretnie nie zajmuje sie przetwarzaniem informacji, montuje tylko medium do przesylu tych informacji.
Turgon
A nie był już taki temat?
Sadu2
Według mnie napewno informatykiem może nazwać się osoba pracująca w szkołach. Pewnie jakieś podstawy tam zna tongue.gif
qba10
A nie lepiej określić, że informatyk to osoba zajmująca się komputerami ( niechodzi mi tu o g
anie pisanie oglądanie itp.)

Odnośnie osoby pracującej w szkole chyba masz na myśli nauczyciela nauczającego infy?
nevt
tak - informatyk to we współczesnym świecie cholernie pojemne określenie.
według mnie wiek, umiejętności, dziedzina działania czy doświadczenie nie są tu naistotniejsze. wg mnie informatyk to człowiek który żyje (samodzielnie utrzymuje się) z uprawiania z jednej z dziedzin informatyki. każdy inny to amator, pasjonat lub naukowiec...

nasuwa mi się taka analogia do sportu: kim jest sportowiec - ten kto żyje z uprawiania sportu - równie wiele dziedzin, równie wielki różnice w poziomie, równie wąskie grono najlepszych... i tak jak sportowiec musi całe zawodowe życie ćwiczyć swoje umiejętności, tak informatyk nieustannie musi poszerzać swoją wiedzę i doświadczenie...

pozdrawiam szanowne grono smile.gif
qba10
Wg mnie odpowiedź nevt'a jest jak narazie najbardziej obrazaującą odpowiedzią "kto to jest informatyk" , no to amatorzy  to inaczej informatycy-amatorze a może "dzieci neo" ?
AxZx
Cytat
może "dzieci neo" ?

nie rozsmieszaj ludzi.
podluchales jakies glupie okreslenie i wrzucasz je do dyskusji na temat tego kim jest informatyk?

IT [eng], TI [pol] (Technologia informacyjna) - poczytaj troche o tym bedziesz wiedzial kto to jest informatyk.
nie wiem czy przypadkiem nie jest tak ze informatyk nawet nie musi siedziec przy komputerze zeby uprawiac zawod informatyka.
sf
Informatyk to bardzo ogólne stwierdzenie, osobiście kojarzy mi się z tym, że nie dłubie w żadnej konkretnej specjalizacji (zajmuje się często wszystkim po trochu).
sztosz
Dla mnie informatyk to ten co zajmuje się instalowanie oprogramowania i sprzętu i jego konfiguracją. Ale nie byle pimpek, tylko ktoś kto usiądzie przed kompem i poradzi sobie albo przynajmniej potrafi zdiagnozować każdy problem. Ale nie nazywałbym np. stricte programistów informatykami, tylko właśnie programistami.
php programmer
Można też inaczej bardziej psychologicznie,
Jak się jest informatykiem to się to czuje,
poza tym jeśli twoi znajomi kojarzą ciebie, że jesteś informatykiem
to pewnie nim jesteś.
webdice
Informatyk to taki nie ogolony, brudny i śmierdzący człowiek, który z "lenistwa" nie odchodzi od komputera nawet do WC.

A tak serio to wikipedia.
sztosz
@php programmer i webdicepl: Wasze odpowiedzi się uzupełniają... ten kawałek o czuciu winksmiley.jpg
Cosi*
@sztosz: ROTFL biggrin.gif

Ja mówię "informatyk" o kimś, kto ma wykształcenie kierunkowe, niezależnie od tego w czym się specjalizuje. Ja np. nie jestem informatykiem, ale uważam się za programistę (=kogoś, kto zarabia programowaniem).
phpion
Cytat(sztosz @ 28.11.2007, 11:22:40 ) *
Ale nie nazywałbym np. stricte programistów informatykami, tylko właśnie programistami.

W pełni się zgadzam. Dla mnie osobiście informatyk to osoba, która zna się na komputerach od strony technicznej tj. na całych bebechach kompa (gość od hardware). Po drugiej stronie stoi programista, który zajmuje się oprogramowaniem - jak to programista smile.gif (gość od software). Ja tak to widzę.
nevt
Cytat(Cosi* @ 28.11.2007, 16:39:13 ) *
@sztosz: ROTFL biggrin.gif

Ja mówię "informatyk" o kimś, kto ma wykształcenie kierunkowe, niezależnie od tego w czym się specjalizuje. Ja np. nie jestem informatykiem, ale uważam się za programistę (=kogoś, kto zarabia programowaniem).

Kompletnie się z tym nie zgadzam - osobiście znam kilku świetnych informatyków po zupełnie jakichś przypadkowych studiach oraz całe tabuny mgr. inż informatyki (w tym niestety wielu kumpli z własnych studiów) nie mających pojęcia o konstrukcji cepa bojowego - o architekturze komputerów czy algorytmizacji nie wspominając...

Uprawianie informatyki w wielu aspektach jest dziełem tworzenia - czyli sztuki.
To tak jakbyś powiedział, że aktor to ktoś wyłącznie (a jednocześnie każdy) po szkole filmowej...
sztosz
Zgadzam się z ~nevt'em. Hendrix na pewno był gitarzystą, wręcz wirtuozem gitary. Nie skończył jednak żadnej szkoły muzycznej i podobno znał ledwo dwie skale muzyczne.
Cosi*
@nevt i sztosz: Miałem na myśli wykształcenie jako takie, niezależnie od tego, czy po technikum, studium policealnym czy PJWSTK smile.gif
Tak samo jak "budowlaniec" kojarzy się z kimś, kto ma jakieś tam wykształcenie w tym kierunku, a np. "murarz" to człowiek który muruje, nieważne czy jest fachowcem czy amatorem.
Ale to taka moja klasyfikacja smile.gif
sztosz
No właśnie nie, z tym wykształceniem kierunkowym się nie zgodzę. Co innego z "murarzem". Informatyk nie musi mieć wykształcenia, wiedza z dziedziny informatyki-komputerów jest przyswajalna bardzo szybko i nic nie da ci tyle co praktyka. Szkoły często przeszkadzają w zdobyciu wiedzy informatycznej (nie zawsze, ale często) ponieważ uczą teorii która często w tak szybko zmieniającej się dziedzinie nie ma praktycznego zastosowania. Na co komu np. komendy ms-dos, skoro shell windowsa i tak nie ma większości zaimplentowanych?

Informatyk, nawet bez wykształcenia, poproszony o to by zrobić komuś sieć,skonfiguruje sieciówki w kilka chwil, nieważne jaka jest topologia sieci i jakie problemy napotka. Czemu? Bo nawet jak czegoś nie wie, to i tak zaraz to szybko znajdzie w internecie. A taki informatyk z papierkiem, ale bez doświadczenia, potrafi zaczynać zabawę gdy coś nie działa, od "format c:" (co i tak mu nie wyjdzie bo spod systemu operacyjnego spróbuje to zrobić winksmiley.jpg.
marcini82
Wg mnie informatykiem mozna nazwac czlowieka, ktory zawodowo zajmuje sie informatyka wlasnie guitar.gif Oczywiscie chodzi mi o osobe, ktore zna sie na tym co robi, bo w przeciwnym razie to raczej partacz jest tongue.gif
A ze informatyka to dziedzina bardzo szeroka, wiec do tej grupy zaliczylbym wszelkiej masci programistow, administratorow, sieciowcow, bazodanowcow, technikow serwisowych itp.
satorian
Sytuacja komplikuje sie dodatkowo, jeśli za informatyków uznamy również analityków biznesowych/systemowych. W tym sektorze całkiem sporo jest ludzi, którzy w życiu nie parali się ani programowaniem, ani administrowaniem czymkolwiek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.