Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] Jak zachować porządek i przejrzystość kodu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
phpion
Hejka,
od jakiegoś czasu intryguje mnie w jaki sposób zachowujecie porządek i przejrzystość w tworzeniu arkuszy CSS. Ja do tej pory pisałem w ten sposób, iż najpierw wypisywałem style dla wszystkich znaczników, nastepnie wpisywałem separator (np. /* ******************** */) po czy następowały kody klas, a po nich (separator) definicje dla identyfikatorów. Czyli można powiedzieć od najbardziej ogólnych do najbardziej szczegółowych elementów. Dodatkowo w każdej z tych sekcji elementy układam w kolejności występowania na stronie. Jednak przy sporej ilości kodu taki plik mimo wszystko staje się ciężki do edycji. Chyba zbyt dużo informacji w jednym miejscu. Myślałem nad rozbijaniem kodów na osobne pliki (np. ogólny layout w osobnym, najważniejsze definicje w osobnym itd.).
Jak Wy sobie z tym radzicie?

PS: jeśli właściwszym działem byłby Hydepark to proszę o przeniesienie topicu.
JaRoPHP
Bardzo dobre pytanie smile.gif.

Na początku są definicje dotyczące całego dokumentu, następnie trzymam wszystko co się tyczy jakieś sekcji razem (oddzielone jakimś tam separatorem). Powiedzmy sekcja header, i lecą definicje odsyłaczy, akapitów i innych znaczników, które są w niej zmieniane. Czy jest to wygodny sposób - dla mnie tak i ponieważ się do niego przyzwyczaiłem, edycja nawet dość długich arkuszy nie sprawie bardzo dużo problemu (aczkolwiek jak oglądam starsze arkusze, to muszę się "przyzwyczaić" do nich - zapoznać z budową dokumentu, itp.).

Przenoszę na Hydepark.
matlas
A ja wszystko ukladam sobie alfabetycznie, zeby potem miec wszystko ladnie w outlinie smile.gif
AxZx
mozna zrobic kilka arkuszy CSS - np dla kazdego kontrolera osobny - oczywiscie jezeli jest to wymagana.
jedynie jakies wspolne, czesto wystepujace klasy umiescic w jednym glownym CSS.

jak np w kontrolerze artykuly ma byc inny wyglad niz gdzie indziej wtedy robisz dla kontrolera artykuly osobny CSS artykuly.css i ladujesz go wraz z zaladowanie kontrolera.
dr_bonzo
matlas: lol? a co to outline nie potrafi posortowac sam?

ja robie:
- najpierw resetery, ogolne style dla wszystkich elementow jak: body, p, a
- a potem hiearchicznie, z wcieciami
#main_menu
-- #main_menu li
itp

widzialem rozwiazania jak osobne cssy dla layoutu, fontow, kolorow, ale za krotko uzywalem zeby polecic czy odradzic (jedna z wad jest to ze trzeba to w kilku plikach pisac, a w jednym jest duzo szybciej to zapisac smile.gif)

No i to co AxZx pisze - osobne arkusze dla rozniacych sie "stron"
phpion
Cytat(dr_bonzo @ 30.12.2007, 15:09:39 ) *
widzialem rozwiazania jak osobne cssy dla layoutu, fontow, kolorow, ale za krotko uzywalem zeby polecic czy odradzic (jedna z wad jest to ze trzeba to w kilku plikach pisac, a w jednym jest duzo szybciej to zapisac smile.gif)

Też swego czasu o tym myślałem. Jednak wadą jest, tak jak piszesz, konieczność nanoszenia zmian w kilku plikach.
Chciałbym wypracować sobie jakiś system logiczne rozłożenia styli CSS. Można to porównać do kodowania w PHP. Można księgę gości z powodzeniem napisać na 1 pliku, ale bardziej przejrzyście jest porozbijać poszczególne akcje na osobne pliki.
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś koncepcje to od tego jest ten wątek winksmiley.jpg
grzesiek_g
U mnie najpierw trochę resetów, później ogólne style dla całej strony jak kolory odnośników, następnie po kolei jak się elementy układają w hierarchi pliku html, dalej style właściwe tylko dla podstron. Formularze deklaruję w jednym miejscu, zazwyczaj na końcu pliku css.
Jeszcze nigdy nie miałem problemów z odnalezieniem właściwego stylu.
Kilka plików jest złe chociażby z powodu wykonania kolejnego zapytania HTTP.
AxZx
Cytat
Kilka plików jest złe chociażby z powodu wykonania kolejnego zapytania HTTP.

nie zrozumiales.
kilka plikow ktore sa wczytywane tylko wtedy gdy jest wywolany odpowiedni kontroler.
tzn mam kontroler artykuly wczytuje plik style.css i artykuly.css
mam kontroler ksiega-gosci wczytuje style.css i kg.css

wtedy wiemy ze jak chce zmienic cos w wygladzie artykulow to szukam tego w artykuly.css
Speedy
Ja piszę byle jak cały CSS niesformatowany wg kolejności występowania identyfikatorów i klas w kodzie XHTML, a potem w swoim edytorze klikam w opcję "formatuj kod CSS przejrzyście" i już wszystko pięknie wygląda winksmiley.jpg.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.