Sadu2
11.01.2008, 00:30:14
Witam,
Tak sie własnie zastanawiam, czy okładki cd (gry,muzyka, itp) do ściągnięcia za darmo z sieci to legalne?
sztosz
11.01.2008, 02:21:21
To wszystko zależy co rozumiesz pod pojęciem legalne i jakie okładki. Na ogół bez wdawania się w szczegóły i nie do końca prawidłowa, ale najprostsza i zrozumiała przez laika odpowiedź brzmi: Nie. Ale pytanie jest z cyklu czy ściągnięty z netu windows jest legalny (gdzie wbrew pozorom odpowiedź jest co zależna od najmniej kilku czynników). Kwestię licencji i praw autorskich są tak porąbane na całym świecie że niczego nie możesz być pewien i konsument prawie zawsze zostaje ofiarą pro-korporacyjnego prawa
Sadu2
11.01.2008, 11:54:45
No własnie w tym problem. Bo widziałem stronke, gdzie było ponad 2tys okładek i tak mnie to zaciekawiło, czy to jest legalne czy nie. No nic. Dzięki za odpowiedź.
sztosz
11.01.2008, 13:21:11
Jeżeli masz oryginalną płytę z wydrukowaną przez producenta okładką, do własnych celów możesz ją zeskanować na pewno. Możesz też otrzymać binarny zapis tej okładki w inny sposób np. ściągając ją od kolegi przez internet etc.
Wiele osób ściąga muzykę z internetu. Dlatego też wiele jest stron z okładkami. To czy to jest moralne rozstrzygnij sam. Czy zaś w zgodzie z prawem... jest coś takiego jak "fair use". Jeżeli prawo mi nie zabrania przegrania od kolegi płyty (Bo nie zabrania!). To czemu miałoby mi zabraniać przegranie płyty od kolegi ale poprzez internet, bo on mieszka w Nowej Zelandii a ja w Polsce? Tak samo z okładką. Czemu inne prawa miały by dotyczyć muzyki na płycie a inne obrazka na okładce? Niestety banda korporacyjnych milionerów wykorzystuje to że prawo nie nadąża za technologią i jest nie precyzyjne jak i lobbuje na tyle silnie, że czasem nawet rządy niezgodnie z prawem własnego kraju działają na szkodę własnych obywateli.
NuLL
11.01.2008, 13:37:31
O ile producent pokaze okladke na stronie swojej czy artysty to pewnie nie ma problemu - a tak w wiekszosci wypadkow jest
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.