Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [dyskusja]Cache
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Moli
Nie wiedziałem czy napisać to tu czy w dziale o php. Jeśli źle wybrałem to sorka i prosze o przeniesienie.

Ostatnio dużo zastanawiam się nad cache, jak to jest zbudowane w dużych serwisach. Weźmy na przykład serwis grono.net/fotka.pl. Miliony wpisów w bazie, miliony odwiedzić. Jak w taki dużych serwisach zorganiozwane jest cache ? Każde zapytanie ma swoje cache ? Prosił bym o jakieś dokładne informacje od osób orientujacych sie w temacie.

Pozdrawiam.
nrm
memcached
batman
Nie wiem jak sprawa się ma w przypadku podanych przez Ciebie serwisów, jednak z doświadczenia wiem, że najlepszym rozwiązaniem jest generowanie treści statycznej, która następnie jest prezentowana użytkownikowi. Wszystkie dynamiczne operacje są wykonywane w ostateczności. Mówiąc prościej. Generuje się pliki HTML, które są wyświetlane użytkownikom. W przypadku zmian (np dodanie zdjęć, edycja profilu, nowe newsy, itd), plik HTML jest generowany ponownie. W najgorszym wypadku, gdy taki plik się nie utworzy, uruchamia się skrypt PHP/ASP/JSP, który to mieli i wyświetla.
Oczywiście nie należy zapominać o cache w bazie danych i na serwerze. Tam też dzieje się magia winksmiley.jpg
Moli
Czyli tak, w modelu do bazy danych dodać cache oraz całą stroną cachować za pomocą jakiegoś narzędzia ?

@normanos - Memcache wydaje mi się ciekawe, ale nie każdym serwerze jest.
batman
Sam serwer bazy danych oferuje cache-owanie wyników zapytania, przez co każde kolejne zapytanie jest wykonywane znacznie szybciej. Jednak nie jestem ekspertem w dziedzinie baz danych, więc nie pomogę za bardzo w tym temacie.
Dodatkowe cache-owanie zapytań może się przydać. Dzięki temu nie będziesz nawet łączył się z bazą danych.
nrm
@Moli: pytasz się o mega serwisy, a potem mi coś mówisz o hostingach winksmiley.jpg
Moli
No to był przykład, chodziło mi o o jak obsłużyć zapytania do bazy jeśli jest tyle redkordów a nie to czy maja memcachce smile.gif Myślałem nad czymś takim:
- Sprawdza czy istnieje plik cachu html (czyli już gotowy kod html z szablonem oraz wstawionymi elementami).
- Jeśli jest wczytuje go i konczy prace.
- Jeśli nie, sprawdza czy jest cache zapytania do bazy
- Jesli jest, tworzy cache html i wyswietla go
- Jeśli nie ma, pobiera wpisy z bazy normalnie, oraz tworzy cache bazy.

Dobre bedzie takie wyjście ?
seaquest
batman: cache jest wykorzystywany tylko gdy kolejne zapytanie jest DOKŁADNIE takie samo jak wywołane wcześniej. Przynajmniej tak jest w MySQL.
batman
@seaquest
O to mi właśnie chodziło. Za duży skrót myślowy mi wyszedł winksmiley.jpg
nrm
dobre do jakiegoś momentu bo przy takiej (podales przyklad fotki) ilosci danych tyle keszu moze byc problematyczne (i/o).

lepiej też by było trzymać same dane w keszu a nie całe htmle. te przy takich ilosciach zajmą ci ogromne duzo miejsca, a samo podstawienie danych do szablonu to przeciez niezauwazalne wartosci. poza tym jak dobrze napiszesz sobie klasę do takiego keszu obiektów to potem tylko zamienisz sterowniki i np. z keszu plikowego w sekundke przejdziesz na memcached. nie mówiąc już o jakiś zmianach w ogolnym htmlu strony. ja w kazdym razie jestem przeciwnikiem keszowania calych htmli, dla mnie nie jest to sensowne rozwiazanie.
sefs
Hm, myślałem ostatnio o cache'owaniu, ale mam kilka wątpliwości...

Na jak długo tworzyć cache? Jak sprawdzać czy w między czasie nie powinien powstać nowy cache (aktualizacja danych)?
nospor
Cytat
Na jak długo tworzyć cache
Na tyle ile ci potrzeba. Cache konfiguracyjny moze byc np. na dzien, a cache z newsami, np, na pol dnia. Jak to mowia: zalezy jak lezy.

Cytat
Jak sprawdzać czy w między czasie nie powinien powstać nowy cache (aktualizacja danych)?
Jesli dodajesz nowego newsa, to czyscisz cache newsow. Proste. Analogicznie wszystko inne
Moli
@normanos
W widokach gdzie są dynamiczne treści, mogę usunąć cache. Tam gdzie są dynamiczne, ale już mniej ważne, mogę ustawić czas trwania cache a tam gdzie mam stały, pobrany z template + baza + jakieś dodatki widok, cachuje (też na określony czas). Robiłem małe testy z tym i przyśpiesza bardzo widocznie. Trzeba będzie tylko dobrze dobrać widoki w których mogę stosować cache, ale już zadanie oddzielnie do każdego projektu smile.gif
seaquest
Cytat(sefs @ 15.01.2008, 14:33:07 ) *
Hm, myślałem ostatnio o cache'owaniu, ale mam kilka wątpliwości...

Na jak długo tworzyć cache? Jak sprawdzać czy w między czasie nie powinien powstać nowy cache (aktualizacja danych)?

Ja stosuję prostą zasadę: średnia(przewidywana) częstotliwość zmienności danych / 2.
Moli
Ale w przypadku takich cache jak np. profil uzytkownika, mozna je usuwac tylko po zapisie nowych danych tego usera. Wtedy zyskujemy smile.gif
batman
Cytat
Na jak długo tworzyć cache?

Na jak najdłużej. Dopiero zmiana w treści powinna wymusić odświeżenie zawartości cache.
nrm
niekoniecznie. są sytuacje w których zmiana treści wymusiła by non-stop zmiane keszu i tym samym podważyła jego sens (a raczej zamiast poprawić by tylko pogorszyła). w takich przypadkach stosuje się kesz na dany czas.
batman
Skoro zmiana treści występuje w tak krótkich odstępach czasu to nie ma sensu wówczas w ogóle korzystać z mechanizmów cache-owania, ponieważ tak jak napisałeś, spowoduje to spadek wydajności. Poza tym tworzenie i usuwanie zbuforowanych plików powinna odbywać się nie w momencie wejścia na stronę. Tworzenie cache-u powinno odbywać się w momencie zmiany treści (np dodano news), po stronie tzw. admina.
nrm
@batman: pozwolę się z tobą całkowicie... NIEzgodzić winksmiley.jpg Może rzucę jakimis przykładami aby było łatwiej:

choćby bardzo częsta sprawa => zliczanie danych z kategorii, ot powiedzmy, że mamy imageshacka z menu

Architektura (2324342525 zdjec)
Krajobraz (45352632362 zdjęc)

itd. robienie countów jest masakryczne (używa się też często dodatkowego pola w sql i inkrementuje ale chciałbym uogólnić przykład) a zmiana keszu przy dodaniu fotki (n-fotek na sekunde) mija się z celem. Nie mówiąc o tym, że sytuacja nie wymaga aby w takim menu były dane dokładne co do 1 w danej sekundzie winksmiley.jpg Wtedy robisz sobie cache na n-minut i po sprawie. Zysk OGROMNY.

Takich sytuacji jest trochę, na ogół są to dane globalne serwisu, a nie spersonalizowane usera. Ale ciężko tak uogólniać bo co serwis to inne potrzeby i wymagania, chciałem tylko nakreślić pewien punkt widzenia, mam nadzieje, że widac o co mi chodzi.
batman
Masz rację, w takim przypadku ustawia się cache na określony czas. Jednak, jak dobrze zauważyłeś, zazwyczaj nie oblicza się ilości plików w folderze lub wierszy w bazie, tylko stosuje dodatkowe pole, które zawiera informację o aktualnej ilości danych. Do tego należy dodać, iż sam licznik może być cache-owany co 5 min, a reszta strony co tydzień.
nrm
Tak, to może średni przykład ale oddał mniej więcej punkt widzenia. Sytuacji takich by się trochę znalazło, w każdym projekcie zdarza mi się z tego skorzystać raz czy dwa.
nospor
Cytat
Tworzenie cache-u powinno odbywać się w momencie zmiany treści (np dodano news), po stronie tzw. admina.
Nie, po stronie admina to ty mozesz wyczyscic cache klienta, a nie go generowac.
Prosta sytuacja: cache newsow. No i klient chce wyswietlic newsy, patrzy czy jest cache i jak jest to go odczytuje. Jak go nie ma to co? Czeka az admin go wygeneruje? A przeciez moze sie zdarzyc ze cache zniknie, chocby przez reczne wyrezanie go katalogu. A moze ma nie czekac az admin go wygeneruje tylko sam ma go generowac? No to wtedy duplikujessz w kliencie i w adminie te samą funkcjonalnosc.
batman
Źle mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o to, by nie generować cache w momencie, gdy użytkownik wchodzi na stronę, ponieważ co któreś wejście, będzie powodowało generowanie strony (bardzo wolno będzie się wchodziło). Cache można generować w cronie, który dla odpowiednich stron będzie generował statyczną zawartość.
A co w przypadku, jeśli ktoś wywali cache. Wówczas nie ma rady. Trzeba wczytać stronę dynamicznie.
Oczywiście rozwiązanie z cronem należy stosować z umiarem. Zbyt dużo uruchomionych skryptów publikujących treść też potrafi zabić wydajność.

edit
Oczywiście mogą zdarzyć się sytuacje, gdy generowanie z crona nic nie da, np różna ilość zmiennych przekazywana do skryptu. Wówczas pozostaje jedynie generowanie cache co jakiś czas podczas odwiedzin użytkownika.
nrm
prawdę mówiąc nie umiem sobie w tej chwili wyobrazić takiej sytuacji z tym cronem. nie przekonuje mnie to z tym userem (chyba, że masz dane które jednorazowo będą Ci się generowały >10s.smile.gif ). Setki requestów na minutę samo załatwia sprawę tworzenia keszu. Być może jest gdzieś taka potrzeba.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.