Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Python]
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
halfik
Czytajac "Thinking in Java" Brucea Eckelsa, zwrocilem uwage na jezyk, ktorym ten sie zachwycal: Python. Sciagnalem sobie instalke iterpretera i manuala (niepotrzebnie bo instaluje sie wraz z interpreterem winksmiley.jpg ) i szczerze jezyk przedstawia sie co najmniej ciekawie. Jestem ciekaw zdania innych forowiczow na temat jego przyszlosci.

aha: www.python.org

P.S Wiem, ze to forum php-owe, ale mysle ze nie warto zamykac sie tylko w jednym "pudeleczku" winksmiley.jpg
Użytkownik
Napisz trochę dokładniej o tym języku.
I Sprawdz link.
spenalzo
No ja też słyszałem, że to dość ciekawy język - napisz coś więcej, na ile składnia jest podobna do jakiegość jezyka itd...
Seth
php Pro => Hydepark
[Regis]
Heh smile.gif Ja podczas lektury Thinking in Java takze poddalem sie tej kryptoreklamie i zainteresowalem sie Pythonem smile.gif Ale po rzucie oka stwirdzilem, ze poki co ucze sie Javy smile.gif Potem pomysle o Pythonie smile.gif
Użytkownik
Podajcie jakieś kursy, jak je znajdziecie.
Seth
Niedawno czytalem jeda wypowiedz Brucea o innym jezyku: C#.
Szlo to mniej wiecej tak:
"C# jest to jezyk znacznie potezniejszy niz Java. Nie posiada 'bledow' i ograniczen Javy i dysponuje jeszcze wieksza iloscia udogodnien. Jednak nadal pod wzgledem przenosnosci Java bedzie krolowac."

Polecam C# winksmiley.jpg
adwol
Mnie najbardziej drażni w Pythonie sposób zagnieżdżania bloków kodu za pomocą odpowiedniej liczby wcięć. Jakoś bardziej jest przyzwyczajony do klasycznych {}. winksmiley.jpg

Poza tym to całkiem fajny, porządny i praktycznie całkowicie obiektowy język. Obiektowość była tam brana pod uwagę już na etapie jego projektowania, a nie jak w PHPie doklejona trochę na siłę, bo teraz jest moda na to, żeby każdy język był obiektowy.

Pozytywne jest też to, że najprawdopodobniej będzie można niedługo (albo i długo, zależy jak się bedzie to rozwijało) łączyć programy napisane w Perlu i Pythonie na poziomie bytecode'u.
kurtz
Hej
Cytat
Czytajac "Thinking in Java" Brucea Eckelsa, zwrocilem uwage na jezyk, ktorym ten sie zachwycal: Python. Sciagnalem sobie instalke iterpretera i manuala (niepotrzebnie bo instaluje sie wraz z interpreterem ;) ) i szczerze jezyk przedstawia sie co najmniej ciekawie. Jestem ciekaw zdania innych forowiczow na temat jego przyszlosci.
Ja pythonga moge polecic bez bolu - korzystam z niego juz prawie roczek i nie narzekam. Zdecydowanie bardziej nadaje sie do tworzenie np serwerow aplikacji. :)
Cytat
P.S Wiem, ze to forum php-owe, ale mysle ze nie warto zamykac sie tylko w jednym "pudeleczku" ;)
Hihi - bardzo slusznie. Staram sie tego trzymac ;)

Pozdrawiam
kurtz
Hej
Cytat
Mnie najbardziej drażni w Pythonie sposób zagnieżdżania bloków kodu za pomocą odpowiedniej liczby wcięć. Jakoś bardziej jest przyzwyczajony do klasycznych {}. ;)
Znam bol ;) tez na poczatku tego nie moglem zdierzyc ale z czasem da sie przyzwyczaic i rzeczywiscie tak robic mimowolnie. No i z { wcale nie trzeba rezygnowac :)

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.