Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepsze czcionki na stronę
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Ned-Yoshi
Oki. Wiele się mówi o czcionkach, które są dobre na stronę, a które troche mniej, a które wogóle. Tak więc chciałbym zadać wam takie pytanie: Jaką czcionkę preferujecie na stronach, a jakie są przez was raczej niemile widziane smile.gif Oczywiście chodzi mi o wybór z tego podstawowego zestawu czcionek.
sivyer
Ja staram sie zawsze korzystac z Verdany, jest wyrazna i czytelna, nie lubie na stronach Times New Roman smile.gif

Jesli nie ma Verdany, to Tahoma, Arial albo Helvetica
IWAN
Cytat
Ja staram sie zawsze korzystac z Verdany, jest wyrazna i czytelna, nie lubie na stronach Times New Roman smile.gif

Jesli nie ma Verdany, to Tahoma, Arial albo Helvetica

Ja tu sie zgodze z kolegą tu ma razcej racje, tez najczęściej używam w/w czcionek i z powodzeniem wszystko czytelne i w miare ładnie sie prezentuje.
stoprocent
jesli jest ma to byc czcionka ktora definiuje w html'u to verdana i arial natomiast jezeli jest to button graficzny albo jakis tyekst przy zdjeciu to moja ulubiona jest minikongo oraz teamspirit
Chewolf
Ja używam Verdana , nie lubie Times ...
PrZeMoL
zdecydowanie verdana/tahoma.... times new roman przekreslam jako pierwszą
.dragonfly
Times to shit. Tylko czemu jest ona domyslna biggrin.gif :?:
scanner
Posty OT zostały usuniete, samooceny i wzajemne bluzgi proszę na PW (kicaj_ i spenalzo).
orson
witam ...

ja uznaje wlasciwie tylko verdane poniewaz w przeciwienstwie do innych czcionek zostala stworzona specjalnie do ogladania na ekranie ... times ma ponad 80 lat [kolo 1924 chyba] dla gazety ... verdana i dotego jeszcze mala jest idealna czcionka do ogladania na komputerze ... i verdana ma niezaprzeczalna zalete ... jest wszedzie i jest darmowa [nie jest pobierana oplata licencyjna za dolanczanie jej do aplikacji]

cya
[Regis]
Verdana to moj nr 1! Absolutnie najlepsza czcionka na www moim zdaniem - ladna i czytelna. Procz tego Helvetica i w ostatecznosci Arial. Times New Roman pomimo domyslny jest moim zdaniem bezwzglednie najgorszy...
hub3rt
VERDANA number 1! I zgodze sie z kolegami ze Times New Roman to najgorsza czcionka jaka znam.
BzikOS
Cytat
VERDANA number 1! I zgodze sie z kolegami ze Times New Roman to najgorsza czcionka jaka znam.

Od razu widać kto książek nie czyta tongue.gif
cf7ni5k
a) Verdana
cool.gif Helvetica
c) Arial

Macie jakichś faworytów na strony www, kiedy trzeba zrobić w fotoszopie jakieś napisy na stronę (np. "newsy") lub buttony. Bardzo podobały mi się czcionki używane przez larka w projekcie na konkura php.pl tongue.gif
mirrow13
1. Helvetica
2. Veranda
Lewi
a moim zdaniem Arial jest najlepszy smile.gif tongue.gif
mirrow13
Arial w sumie też może być, ale zależy, który jego "fason". Mnie osobiście pasuje ten najzwyklejszy, ale dałabym go na mojej liście na 3 miejscu.
Lewi
ale dyskusja... LOL ;D
mirrow13
No co normalna tongue.gif
Ale wiecie co? Dobija mnie jak ktoś daje Monotype Corsiva i do tego jeszcze pochyłą :/ okropność.
Lewi
niom, masz racje. smile.gif ale tnr i tak jest najgorsze... ;/
mirrow13
no nie wiem czy tak najgorsze. Widziałeś stony robione Lucidą (Consolą)?
Lewi
daj jakis link... bo nie kojarze ;P
mirrow13
nie mam akurat żadnej pod ręką. Taką jedną masakryczną kiedyś miałam. Pogrubiona czcionka, żółty kolor, tło różowe. Myślałam, że padnę winksmiley.jpg Ale nie pamiętam adresu - na twoje szczęście tongue.gif
xomer
Najlepszą czcionką dla mnie jest, podobnie jak dla większości Verdana. Po niej jest Arial. Natomiast Times New Roman jest do stron WWW do niczego. Oto jej wady:
- mała czytelność
- brzydki widok, psuje cały wygląd strony
- obskórna!!!
Natomiast nadaje się świetnie do plików tekstowych (np. do MS Worda).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.