Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pierwszy projekt...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
altar
witam,

to juz chyba 3 tygodnie ucze sie PHP, ogarnalem jako tako PHP SQL JavaScript... i pomysalem ze fajnie byloby zaczac pisac jakis projekt.
wpadlem na pomysl aby napisac aplikacje internetowa, ktora bedzie jak najbardziej przypominala klasyczny program instalowany na HDD. i ma to byc program do obslugi klientow solarium smile.gif

i teraz prosba do was, doswiadczonych kolegow, jak sie do tego zabrac? najpierw przydalby sie jakis plan, prawda? czyli co? rozrysowac sobie na kartce jak ma wygladac ten program? jakie ma miec funkcje? itd. itp.

i co potem?

jak to sie robi w przypadku prawdziwych projektow komercyjnych pisanych w firmach?

prosze tylko, jesli kogos draznia takie tematy, poprostu nie czytajcie, nie piszcie, natomiast reszte fajnych ludzi prosze o pomoc w wyjasnieniu sprawy smile.gif

Pozdrawiam, Robert
koderrr
proponuje najpierw zastanowic sie
co chcesz osiagnac
a dopiero potem zastanow sie jak to wykonac
.radex
Ja zwykle jeśli mam coś większego do zrobienia, rozpisuje to sobie na kartce, żeby przypadkiem czegoś nie przeoczyć, żeby nie okazało się, że mam wiele linii kodu do przepisania.

I zastosuj się do rady koderrra smile.gif
altar
Cytat(koderrr @ 23.05.2008, 18:42:13 ) *
proponuje najpierw zastanowic sie
co chcesz osiagnac
a dopiero potem zastanow sie jak to wykonac

nie wiem czy dobrze Cie rozumiem, co chce osiagnac? czyli jakie funkcje ma posiadac program?
koderrr
konkretnie co ma robic program
a potem przelozyc
to na zera i jedynki
altar
Cytat(koderrr @ 23.05.2008, 19:49:20 ) *
konkretnie co ma robic program
a potem przelozyc
to na zera i jedynki

no to juz wiem, program powinien przechowawac dane o klientach w bazie danych, musi dodawac nowych klientow, klient moze kupic minuty albo caly karnet lub dodatkowe rzeczy jak jakies kremy czy inne. jesli ma karnet to wpisuje ile minut klient chce tym razem i to zostaje odjete od karnetu itp. taki chyba calkiem prosty i normalny program dzialajacy na bazie danych.
dr_bonzo
altar:
1. zbierasz wymagania programu: co ma robic (np. kalendarz rezerwacji solarium, rezerwacja, anulowanie, sprawdzanie wolnego miejsca, baza klientow, dodawanie, usuwanie, edycja...), jak to robic (jak maja wygladac ekrany do wykonywania poszczegolnych czynnosci), kto go bedzie uzywal
2. potem masz UML, i inne lzejsze metody projektowania [lub nawet mozesz pominac prostsze etapy]
3. OOP + diagramy klas, bardziej czy mniej szczegolowe - zalezy co potrzebujesz, jak wielki jest system
4. czarna magia - czyli zaprojektowanie systemu tak zeby dzialal, dzialal dobrze, i kod byl w miare prosty [latwy do poprawy, bez duzej liczby bugow, latwy do rozbudowy] -- i to jest trudne i to przychodzi z doswiadczeniem
5. kodujesz

mozesz robic tez niektore czynnosci rownoczesnie - bo nie przewidzisz wszystkich sytuacji na poczatku, problemy pojawia sie w trakcie kodowania, bedziesz musial projekt zmienic itd.
Diagramy daja ci to ze szybkim spojrzeniem jestes w stanie ogarnac wieksza czesc systemu, bez czytania kodu i zaglebiania sie w niepotrzebne szczegoly
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.