Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wykonywanie zleceń dla firmy zza granicy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
NoiseMc
Niedługo kończę kontrakt w USA i wracam do Polski. Firma w której pracuję chce kontynuowac współpracę w związku z czym mam kilka pytań.

1. W jaki sposób najlepiej rozliczac się z ZUS i Urzędem Podatkowym?
2. Czy muszę otwierac działalnośc gospodarczą czy mogę pracowac jako osoba wykonująca wolny zawód?
3. Co jest dowodem na wykonanie usługi i czy faktura w języku angielskim wystarczy?
4. Co mogę odliczac od podatku pracując w domu? Czy abonament telefoniczny czy internetowy też wlicza się w koszta uzyskania przychodu?

Może ktoś z Was miał już podobny problem, proszę o sugestie.
itsme
takie i inne pytania nalezy zadac kancelarii podatkowej
tam otrzymasz najbardziej rzeczową i kompetentną odpowiedź
zzeus
Też by mnie interesowały odpowiedzi na te pytania, bo od jakiegoś czasu pracuję w domu. Jakby jakiś doświadczony freelnacer mógł napisać jak to wygląda byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam
kris2
1. Najlepiej przez księgowego bo podatki są tak porąbane ze samemu niepotrzebnie sie zestresujesz. taka impreza to 100-300zl miesiecnzie
polecam podatek liniowy i rozliczenie kwartalne
zus to jakeis 800zl na miesiac a podatek to 19%
Jezeli zakladasz pierwsza dzialalnosc to placisz tylko jakeis 300zl zusu przez 2 lata

2. Raczej musisz otworzyc dzialalnosc, tak bedzie wygodniej dla Ciebie i dla klienta. Wystawiajac faktury do USA nie placisz VATu wiec jest to calkiem spoko

3. to juz zalezy jak dogadasz sie z klientem, wazne jest w polsce jednak aby klient z USA ta fakture fizycznie podpisal bo inaczej dostaniesz kare do zaplacenia za brak VAT. Taki bez sensu przepis sciana.gif

4. jak masz firme to odliczyc mozesz:
telefon
internet
auto i benzyne
koszty ksiegowego
kupiony komputer
meble do biura
nawet czesc rachunku za prąd

aha podpisz umowe w EURO albo zlotówkach bo inaczej szybko moze przestac ci sie to oplacac
NoiseMc
Kris bardzo mi pomogles zwlaszcza podpowiadajac ze moge placic podatek liniowy i nie place VAT ... juz zaczynalem sie obawiac ze 60% tego co zarobie (22% VAT i 40% dochodowy) sprawi ze lepiej jak poszukam sobie pracy w Polsce.
Planuje wizyte u doradcy zeby dogadac wszystko ze szczegolami tak czy tak ... chcialem mniej wiecej wiedziec orientacyjnie co i jak poki jeszcze jestem na etapie negocjacji.
Dzieki wielkie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.