Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Oprogramowanie kupione za zagranicą
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
erix
Czy oprogramowanie zakupione np. w USA (w licencji wyczytałem, iż jest to uregulowane "Ustawą Eksportową") jest legalne również w Polsce?

Nie mogłem się - do tej pory - doszukać listy państw, ale może ktoś jest bardziej rozeznany? ;]
tiraeth
Nie jestem pewien, ale chyba jedyne co musisz zrobić to opłacić cło importowe w Polsce. Jakiś czas temu na flashroomie był temat do. właśnie oprogramowania i nikt jednoznacznie nie potrafił wskazać ustaw czy przepisów regulujących to zjawisko.

Licencja oprogramowania (zwykle) nie może wykluczać używania go poza granicami państwa, w którym zostało ono kupione. A co za tym idzie - jeśli kupisz coś w Stanach, przywieziesz do Polski, to spokojnie możesz z tego skorzystać. No... pozostaje jeszcze haracz dla naszego państwa w formie cła granicznego winksmiley.jpg
scanner
Powyższe oczywiście nie dotyczy na przykład protokołow kryptograficznych i innych tego typu tematów, jeśli takowy miałby być wwieziony i uzywany w kraju objętym restrykcjami. Nie mam na po paragrafu, ale jakiś czas temu czytałem kilka artykułow na temat stosowania np. PGP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.