Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zamknięcie firmy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
acztery
ma ktoś jakieś doświadczenie. dokładniej chodzi o zamkniecie roku podatkowego ( pit i vat ). Czy jak mam np kupionego laptopa na firmę muszę go sprzedać by nie płacić za niego jakiegos vatu czy czegoś...
trucksweb
na zamykaniu roku nie znam sie- robi to ksiegowa ;P
ale jak kupujesz jakis sprzet czy cokolwiek na firme to mozesz sobie to wliczyc w koszty i odliczyc VAT, tak wiec oplaci sie kupowac mozliwie duzo rzeczy na firme- np. wode do picia tongue.gif czy srodki chemiczne, elektronike, no i koszty reklamy.

jesli nie znasz sie na zamykaniu okresu rozliczeniowego -chyba z tego co pamietam, juz sie zakonczyl, to zlec to jakiejs ksiegowej z biura rachunkowego. Jak cos zrobisz zle bedziesz musial placic kary+odsetki+kontrole urzedasow w firmie. A tak, jak zrobi cos zle ksiegowa to ona z odszkodowania placi + ty podajesz ja do sadu i dostajesz odszkodowanie snitch.gif
acztery
mam firmę 2 lata i chce ją zamknąć. chodzi o to ze trzeba zrobić spis z natury i na podstawie tego coś sie płaci z tego co wyczytałem ale to jest bezsensu.
trucksweb
spis z natury robi sie co roku, gdy zamykasz rok.Wypisujesz w nim co sprzedale i ile, co ci zostalo i ile, co uzyles na potrzeby firmy, co zniszczyles (+protokol zniszczenia dla akzdego produktu)+to co zaginelo w niewyjasnionych okolicznoscia (-do protokolu zniszczenia).
Musisz dowiedziec sie w US czy nie amsz jakis dlugow w podatkach lub nadwyzek tongue.gif
skladasz do nich wniosek o rozwiaanie firmy

to Ci powinno pomoc:
http://www.msp.money.pl/wiadomosci/prawo/a...7,0,207693.html
acztery
znam to... widzę, że z zamknięciem będe miał dużo wiecej roboty :/ protokuł zniszczenia.? jak wystawiam komuś fv za stronę itp bo tym się zajmował to jakie ja moge mieć spisy albo zniszczenia chyba ze kartki do drukarki.. dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.