Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]nadpisywanie pliku cookie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
trucksweb
mam klase autryzacyjna, ktora dziala m.in w oparciu o pliki cookie,
sprawdzam aktywnosc usera na stronie, tzn, jesli nie wykonal ruchu/odswiezenia to wylogowuje go, jesli natomiast odswiezyl strone to powinno sie nadpisac ciacho z czasem wygasniecia, czyli:

1. <?php
  2. class Auth{
  3.  function __construct()
  4.  {
  5.    if(isset($_COOKIE['FF']) != '')
  6.    {
  7.      $this->setCookies(600); //niby 10min
  8.    }
  9.    else
  10.    {
  11.      header("Location: index2.php");
  12.    }
  13.  }  
  14.  
  15. function login(){...} //tu przy logowaniu nadaje ciachu czas zycia 5min
  16.  
  17.  function setCookies($time)
  18.  {
  19.    echo 'czas: '.$time;
  20.    session_name(  'FF'  );
  21.      session_set_cookie_params($time,'','');
  22.    session_start();
  23.  
  24.    return TRUE;
  25.  }
  26. }
  27. ?>

i ciacho koncyz zycie po 5min :/

why ?
erix
Spróbuj tak:
  1. <?php
  2. ?>
trucksweb
tez probowalem no i nie dziala, wiem ze wchodzi mi do tej funkcji bo wyswietla mii czas: 600 ale ciacha nie zmienia :/

wiec tak, wyszlo na to, ze pliku sesji cookies nie mozna nadpisywac /co zreszta chyba wydaje mi sie logiczne -
w moim przypadku nawet lepiej, ze sie nie da:
1) po loginie zapisuje id sesji do bazy + update informacji o userze, takie tam statystyki tongue.gif
2) po utworzeniu cookiesa z sesja przechowuje tam id sesji ktorej po odswiezeniu strony nie mozna zmienic bo id juz by sie zmienilo a do tego nie mozna dopuscic , zreszta tak sie dzieje.

problem zostal rozwiazany 2cookiesami 1z id sesji przy utworzeniu sesji i drugi cookies z czasem ostatniej aktywnosci usera, no i teraz jak sie user ruszy na stronie to ten cookies sie nadpisze tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.