Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Kodowanie po raz kolejny...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ten_typ
Witam, jest to mój 1 post. Dopiero zaczynam swoją przygodę z html, php, mysql..

Mam problem. Szukałem wszędzie ale nie znalazłem rozwiązania. Otóż: Mam stronę, gdzie jest logowanie do "panelu admina", i nie działa mi kodowanie utf-8 oraz iso.
  1. <META HTTP-EQUIV="content-type" CONTENT="text/html; charset=utf-8" />
  2. <title>Logowanie do systemu</title>
  3. </head>
  4. <body>
  5. <? echo $message; ?>
  6. <form id="form1" name="form1" method="post" action="<? echo $PHP_SELF; ?>">
  7. <tr>
  8. <td><b>Użytkownik:</b></td><td> <input name="user" type="text" id="user" /></td>
  9. </tr>
  10. <tr>
  11. <td><b>Hasło:</b></td><td> <input name="haslo" type="password" id="haslo" /></td>
  12. </tr>
  13. <input name="login" type="submit" id="login" value="login" />
  14. </form>
  15. </body>
  16. </html>

Może ktoś doradzić co źle robię ?
xerek
Moze jest to wina edytora nie wszystkie potrafia dobrze rozróznić strone kodowania utf8.
Polecam edytor KED-a za jego pomoca ustawiasz kodowanie znakow w znaczniku meta powiedzmy utf-8 i jednoczesnie ustawiasz strone kodowania na utf8 to powinno pomoc...
Jesli sie myle to mnie poprawcie ;]
ten_typ
Używam Crimsona, zainstalowałem notepad++ ale coś nie tak, ponieważ wyżej zamieszczony kod html, to tylko część kodu źródłowego - bo jest tam jeszcze php odpowiadające za logowanie, wyciąg z bazy danych itd. Zmieniłem kodowanie na utf-8, i pojawiły się błedy w kodowaniu php.
xerek
A jakiego kodowania uzywasz w bazie danych ?
ten_typ
W bazie mam latin2 general ci.
Ale ja chciałbym, żeby np w formularzu pojawiły się polskie litery - użytkownik, hasło. Bo póki co mam znaki zapytania :<
piotrooo89
złe kodowanie pliku... musisz poustawiać odpowiednie... np utf-8.
ten_typ
Opanowałem sytuację winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.