Mam taki problem.
Otoz mam formularz dodawania komentarzy oparty na bazach danych. W tym formularzu jest oczywiscie miejsce na komentarz oraz wybor oceny od "---" (brak oceny) do 10 (skala od 1 do 10). Moze przedstawie mniej wiecej jak to wyglada:
<?php echo ' <form method="POST" name="komentarze_form"> Twoj nick: '.$_SESSION["USER_ID"].'<br> Tresc komentarza:<br> <textarea name="tresc" id="tresc" cols="30" rows="6"></textarea> <br> Twoja ocena:<br> <select size=1 class="ocena" name="ocena"> <option value="---" selected>---</option> <option value="1">1</option> <option value="2">2</option> <option value="3">3</option> <option value="4">4</option> <option value="5">5</option> <option value="6">6</option> <option value="7">7</option> <option value="8">8</option> <option value="9">9</option> <option value="10">10</option> </select> <input class="koment" type="submit" value="Dodaj komentarz"> <input class="koment" type="reset" value="Wyczysc"> <input type="hidden" name="add_kom" value="yes"> </form> '; if($_POST['add_kom'] == 'yes') { $login = $_SESSION["USER_ID"]; $tresc = $_POST['tresc']; $ocena = $_POST['ocena']; $add_koment = mysql_query("INSERT INTO `tut_mod` VALUES ('', '$login', '$tresc', '$ocena', now() )"); } else { } ?>
Chodzi o to zeby z tabeli "ocena" wyliczyc srednia miedzy 1 a 10 i wyswietlic wynik. Poki co napisalem cos takiego:
<?php { $wyswietl .= ' <table width="400" border="1"> <tr> <td width="200">Nick: <b><tt><font color="blue">'.$rek[1].'</font></tt></b></td><br> <td>Data: <samp>'.$rek[4].'</samp></td><br> </tr> <tr> <td colspan="2">Tresc komentarza: <br> '.$rek[2].'</td><br> </tr> <tr> <td colspan="2">Ocena: '.$rek[3].'</td> </tr> </table> <br>'; } ?>
Wszystko dziala procz liczenia sredniej. Nie wiem czy wiadomo o co mi chodzi. Uzytkownicy podczas dodawania komentarza maja mozliwosc dodania oceny (lub nie). I teraz chodzi mi o to, zeby z tych wszystkich ocen wyliczyc srednia. Z tego co wiem zapytanie powinno wygladac tak:
<?php ?>
niestety zamiast sredniej otrzymuje komunikat
Kod
Srednia ocen: Resource id #11
Czy ktos moglby mi pomoc w rozwiazaniu tego problemu? Bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam.