Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polskie znakami w skrypcie PHP.
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
tutsi
Witam,

Mam problem i może wydawać się dla niektórych że jest on małym problem, ale mnie przerasta. Siedzę nad tym już dobre parę godzin i nie mogę znaleźć rozwiązania.
A wiec, mam do was prośbę, jeśli ktoś się na tym zna to niech mi powiem gdzie i jaką funkcje i do jakiej zmiennej przypisać do kody skryptu żebym miał Polskie znaki.
Problem opisze bardziej szczegółowo: Gdy wysyłam jakiś opis programu to zamiast polskich znaków wyświetlają się takie: ±êæ itp.
Nie mam pojęcie jak to rozwiązać :/

Podaje link do skryptu: http://puzzle.dl.sourceforge.net/source ... LL-210.zip

Za każda pomoc będę bardzo wdzięczny
Pozdrawiam
bigZbig
Znaki narodowe są zmieniane na encje html-owe. Nie chce mi się analizować skryptu do którego podałeś link, ale rozwiązaniem może być użycie w odpowiednim miejscu html_entity_decode lub też usunięcie wywołanej zapewne funckji htmlentities lub htmlspecialchars
tutsi
Czyli mówisz żeby znaleźć i wywalić funkcje funckji htmlentities lub htmlspecialchar tak?
a z tym dodaniem funkcji html_entitly_decode, no kurde nie wiem gdzie go wstawić :/

EDIT: Tego wszędzie jest w kodzie, ale tylko w plikach includes/categories.php i includes/downloads.php. Tylko nie wiem jak to usunąć żeby nie uszkodzić kodu.
Np: mam takie coś:
Kod
    $cParent = mysql_real_escape_string(htmlentities(clean($_POST['cparent']), ENT_QUOTES));

To zamienić to na takie coś:
Kod
    $cParent = mysql_real_escape_string $_POST['cparent']), ENT_QUOTE);

?

EDIT2:

SŁUCHA UDAŁO SIĘ!!!!
Pozamieniałem wszystkie htmlentities i htmlspecialchars na html_entity_decode i zmianiłem kodowanie w bazie danych na UTF-8 i są polskie znaki wreszcie!!
Dzięki pomogłeś smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.