Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zabezpieczenie podsieci
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
sowi
Witam,
w temacie sieci jestem raczej zielony więc bardzo poproszę o pomoc.

W budynku firmy mam sieć. Jest router do którego można się podpiąć. Chodzi o zakup switcha lub innego urządzenia dzięki któremu mógłbym
1. rozdzielić sygnał na 6 komputerów (switch)
2. zabezpieczyć podsieć tak aby pozostali użytkownicy sieci nie widzieli naszych komputerów.

Nie zależy mi na jakichś super wyszukanych urządzeniach. Proszę o radę - co wybrać? smile.gif
piotrooo89
1. polecam switch Planeta lub LinkSysa. najlepiej 8 portów.
2. w konfiguracji routera ustawiasz abyś nie był widoczny. po prostu maskujesz pod sieć. jak się łatwo domyślić żeby coś zamaskować musi pierw istnieć więc zaczynasz od tworzenia podsieci.
erix
~piotrooo89: 2: to chyba tylko do WiFi. tongue.gif Mam WAG200g i opcja ukrywania jest tylko do połączeń bezprzewodowych.

Cytat
zabezpieczyć podsieć tak aby pozostali użytkownicy sieci nie widzieli naszych komputerów.

To znaczy? Spoza tego switcha, czy siebie nawzajem? Jeśli spoza, to IMHO wystarczy przydzielenie innej puli IP, czy wyliczenie innej podsieci (kalkulatory są dostępne w internecie).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.