Bardzo prosiłabym o pomoc w poniższej sprawie.
Postanowiłam zautomatyzować tworzenie formularzy, żeby nie wpisywać kilka razy input, type, text i innych powtarzających się słów. Użyłam programu EXCEL i plików CSV. Po prostu podzieliłam całe pole input na kolumny, podobnie label. I zamiast wpisywać ileś razy to samo po prostu zaznaczam komórkę i przeciągam w dół. Oczywiście zdefiniowałam input id jako zawartość komórki label for. Po tym wczytuję plik i wyświetlam. I to działa, nie ma błędów z identyfikatorami i jestem bardzo zadowolona z efektu. Ale gorzej jeśli chce mieć w formularzu pole textarea albo opcje: chceckbox i radio. Wtedy wpisywanie do EXCEL trochę się rozjeżdża i nie jest już dla mnie takie wygodne. Chciałam WAS zapytać czy lepiej robić to dalej przy pomocy EXCEL czy zrezygnować z niego i przejść zupełnie do PHP? Trochę obawiam się, że w PHP będzie jeszcze więcej pisania, bo będę musiała sprawdzać czy teraz wyświetlany element formularza to input, czy textarea, czy coś innego. W ogóle bardzo zależałoby mi na tym abym po wypełnieniu formularza miała tabelę z wartościami (to jest w $_POST) i nazwami tych pól formularza. Bo chciałabym aby po niepełnym jego wypełnieniu pokazywał się formularz, a przy niewypełnionych polach informacje, że trzeba je wypełnić. Czyli muszę mieć to połączenie nazwy i wartości. Ale nie mogę wykorzystać indeksów tekstowych z $_POST bo tam nie mogłam używać polskich znaków, a dziwnie tak bez nich wyświetlać napisy. A dwa może w przyszłości chciałabym mieć w tej tablicy poza nazwą i wartością również nazwę odmienioną przez rodzaje/przypadki. Abym mogła wyświetlać tego typu napisy: Nie podałaś Miejscowości z której pochodzisz.
Proszę o radę i pomoc jak mogłabym uzyskać taki efekt najsprawniej i najmniejszym nakładem pracy, tak aby jego modyfikacja nie była czasochłonna i trudna - jednym słowem jak mogłabym to dobrze zautomatyzować?
Jola Mikołowska