Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Język JavaScript - etap nauki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
planet
Witam wszystkich, w tym chciałbym zapytać was ja u was wyglądał proces nauki JavaScript do takiego stopnia, żeby w miarę bezproblemowo napisać sobie to, czy tamto smile.gif. Ja osobiście już dość długo próbuję się tego języka nauczyć, ale jakoś mi nie za bardzo podchodzi [problemy związane z różnymi typami przeglądarek, itp.] a jest on w sumie niezbędny do zabawy z Ajax. Dodam, że nie jestem początkującym programistą i dobrze wiem co to zmienne, pętle obiekty itp. Głównie interesuje mnie to jak długo zajęło Wam wdrożenie się w ten język, co wam sprawiało/sprawia największy problem etc. Za wszystkie cenne informacje/uwagi serdecznie dziękuję.
skowron-line
Ja bardzo długo nie byłem w stanie się nauczyć JS no ale kiedyś przyszedł taki dzień i książka z helionu i się udało.
Jeżeli chcesz uniknąć problemów z wieloma przeglądarkami to używaj jakiejś biblioteki tam już ktoś sprawdził jak kod zachowuje się pod róznymi
przeglądarkami a przy tym dokumentacja jest tak rozbudowana że bez problemów znajdziesz rozwiązanie swojego problemu.

Dodatkowa do jQuery jest tyle pluginów że ok 30% rzeczy które będziesz chciał napisać znajdziesz w google bo ktoś już to wymyślił.
erix
Cytat
. Głównie interesuje mnie to jak długo zajęło Wam wdrożenie się w ten język, co wam sprawiało/sprawia największy problem etc.

Przyznam, że nie pamiętam, bo to było już jakiś czas temu... [; W każdym razie, teraz największą bazą wiedzy jest MDC i tam umieszczone wiki.

Co największy problem sprawiło? Hmm, może obiektówka z początku jest nieco inna niż wszędzie (gdyż w JS wszystko tak naprawdę jest obiektem), ale gdy ją poznasz - będziesz miał problemy z pisaniem PHP tongue.gif (mimo wszystko obiektówka w JS jest za... ;])

Jeśli chodzi o implementację w przeglądarkach: właściwie, to wszystko znajdziesz na quirksmode.org
viking
Cytat(erix @ 15.07.2009, 11:20:28 ) *
(mimo wszystko obiektówka w JS jest za... ;])

A w szczególności jej debugowanie. Gdy zostajesz z niedziałającym skryptem i zerowym poziomem informacji. W JS przydałaby się obiektowość z prawdziwego zdarzenia zamiast przeróżnych protez w postaci choćby http://yuiblog.com/blog/2007/06/12/module-pattern/

Co do tematu. Nie wiem jak ty ale ja osobiście najlepiej uczę się na zaawansowanym kodzie dlatego polecałbym zająć się frameworkami Extjs i YUI.
erix
Cytat
A w szczególności jej debugowanie. Gdy zostajesz z niedziałającym skryptem i zerowym poziomem informacji.

Jak używasz debuggera, to nie ma problemów; chyba, że nie używasz. tongue.gif

Cytat
Nie wiem jak ty ale ja osobiście najlepiej uczę się na zaawansowanym kodzie dlatego polecałbym zająć się frameworkami Extjs i YUI.

O ile ExtJS jest fajny, to licencjonowanie ogranicza zastosowanie - w praktyce nie jest aż tak popularny jak jQuery/moo.tools/Prototype - czytaj: nie można liczyć na jakieś fajne rozwiązania społeczności.

YUI? Hmm, dla mnie nieco osobliwy, chyba dość rzadko wykorzystywany.
Skie
U mnie to było tak, że też nie potrafiłem się nauczyć JS na początku (a może mi się nie chciało? haha.gif). Potem dostałem opieprza od jednego kolesia, którego nadal uważam za PRO i wzór programisty, że używam na stronie (używałem) overlib.js, a to przecież ciężkie, wolne itp.

Zamiast tego dał mi swój skrypt mintModule (wtedy siedziałem jeszcze na mintAjax) i tam właśnie był m.in. skrypt Tooltip'a itp.

Spodobało mi się to, że tak umiał wszystko sam napisać, i jako wzrokowiec zacząłem "czytać" jego kody i się z nich uczyć. Teraz już nie mam problemów z JS, i lubię styl pisania w tym języku czasami bardziej niż w PHP :-)

Książkę do JS kupiłem sobie dużo później dopiero, ale niewiele się z niej dowiedziałem nowego ;-/

Ode mnie to tyle :-)
Najlepszy sposób na naukę - znaleźć sobie kogoś, kto zajmuje się tym co cię interesuje i jest o niebo lepszy od ciebie - wtedy szybko i efektywnie to idzie :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.