Stało się! Wreszcie wykupiłam sobie domeny, dokładnie 3. I zdecydowałam się na hosting stron w domu. Mam od 2tygodni bardzo szybkie łącze bez limitu przesyłanych danych, a że mam router i dwa komputery, to jeden będzie stale chodził i będzie moim serwerem.
Jednak natrafiłam na kilka trudności podczas konfiguracji APACHE2.2.11 na WINDOWS XP
Jak ustawić jednocześnie 3 witryny internetowe na jednym serwerze? Do tej pory, podczas robienia moich stron miałam 3 katalogi i w nich moje 3 strony, które wczytywałam poprzez localhost i podkatalogi localhost. Ale teraz chciałabym, żeby były dostępne po wpisaniu adresów domen w przeglądarce, oczywiście mam zewnętrzne IP.
Po prostu nie wiem co wpisać w pliku konfiguracyjnym APACHE aby otrzymać 3 różne adresy www dla 3 różnych katalogów na dysku.
Jeśli idzie o bezpieczeństwo to wyłączyłam już wszystkie ostrzeżenia o błędach i możliwość przeglądania katalogów przez przeglądarkę. Nie wiem jeszcze jak ograniczyć zasięg skryptów PHP tylko do htdosc. Bo teraz gdybym napisała skrypt wypisujący zawartość całego dysku c, to on by zadziałał. A ja bym chciała aby strona (a raczej jakiś zły haker) nie mogła mi czegoś na dysku popsuć. Przy czym teraz mam w katalogu htdosc poszczególne katalogi moich stron i jakieś wspólne pliki i katalogi. Bo wiele skryptów php jest wspólnych dla wszystkich 3 stron. No i chciałabym żeby tak dalej było - czyli ograniczenie skryptów php tylko do DocumentRoot odpada, bo nie mogłabym miec wspólnych skryptów.
Czy coś jeszcze ze spraw bezpieczeństwa trzeba zmienić w odniesieniu do takie serwera na którym się robi strony?
Pozdrawiam serdecznie i bardzo proszę o pomoc. Jeśli coś niejasno napisałam, to piszcie, ja poprawię!
Jola