nexus
12.04.2002, 15:24:40

ZAINSTALOWALEM APACHE NA REDHAT 7.1 ; ORACLE 8.1.7 I Z COMPILOWALEM php 4.0.6 ZEBY DZIALALO Z OCI8 I ORACLE .
Z CHWILA GDY CHCE SIE POLACZYC PRZEZ php DAM MI ERROR "Warning: _oci_open_server: Error while trying to retrieve text for error ORA-12154 in /var/www/html/env.php on line 33"
CZY KTOS MI POTRAFI POMOC
em1X
12.04.2002, 15:25:55
to juz chyba watek do dzialu apache'a?
nexus
6.05.2002, 09:47:23
Cytat

ZAINSTALOWALEM APACHE NA REDHAT 7.1 ; ORACLE 8.1.7 I Z COMPILOWALEM php 4.0.6 ZEBY DZIALALO Z OCI8 I ORACLE .
Z CHWILA GDY CHCE SIE POLACZYC PRZEZ php DAM MI ERROR "Warning: _oci_open_server: Error while trying to retrieve text for error ORA-12154 in /var/www/html/env.php on line 33"
CZY KTOS MI POTRAFI POMOC

OK wszystko w porzadku -- rozwiazalem (°-°)
Agresor
4.06.2002, 19:51:17
Czesc jestem poczatkujacy chcialbym zrobic se wlasny server wdomu ino nieumie zrobi apache+php jakby mi ktos mugl pomuc bylbym bardzo wdzieczy. Aha i moze ma ktos polski manual do php jka tak niech mi przesle na maila invasion@o2.pl albo wapno86@hoga.pl tez bede bardzow wdzieczny
lemming
4.06.2002, 20:07:14
http://www.php.net/distributions/manual/ph...p_manual_pl.chm - tutaj możesz sciagnać sobie Manuala częsć po polsku

dzięki niemu napisalem skrypt newsowy
rsobczuk
24.06.2005, 14:28:09
Nexus... jak rozwiązałeś ten problem? Ja sobie zainstalowałem ORACLE 10, łączę się przez wszystko do niego (Tora, Toad), ale php wyrzuca mi właśnie taki błąd... Co trzeba zmienić?
Pzdr
Rafał
nexus
27.06.2005, 09:11:16
Jezeli pamietam dobrze to apache musi rozpoznawac i byc skomplilowany na ;
OCILogon (podczas installacji Oracle musi to zainstalowac)
User ma miec "variable" Oracle_home ustaviona dobrze
"directory" gdzie sa strony php musi byc widziane przynajmniej w "read i execute" przez user "Apache"
jak bedziesz compilowac apache to uzyj tego './configure' '--with-apxs=/usr/sbin/apxs' '--enable-track-vars' '--with-oracle=/home/oracle/OraHome1' '--enable-sigchild'
zrob sobie stronke .php (phpinfo.php) zeby zrobic test typu "<? phpinfo (); ?>"
i musi otrzymac taki resultat po skompilowaniu apache do supportowania oracle
" oracle
Oracle Support enabled
Oracle Version 8.1
Compile-time ORACLE_HOME /home/oracle/OraHome1
powodzenia
rsobczuk
27.06.2005, 11:13:32
Zadziałało...
php miałem juz ładnie skompilowane, ale problem był z samym OCIConnect - wyrzucał nieprawidłowe hasło/login, albo DB, ale pomogło dodanie ścieżek...
pzdr
--r>s
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.