Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie textu przez w. regularne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Seth
Heh dawno nie zakladalem topica;)

Sprawa jest nastepujaca
Mam przykladowo taki text:
Cytat
cos tam cos tam <b>cos</b>cos <font color='#012345'>wazny text</font> cos innego cos mniej waznego

Potrzebuje teraz za pomoca wyrazen regulrnych i ereg() pobrac to co znajduje sie miedzy <font color='#012345'> a </font> czyli: wazny text

probowalem: ^<font color='#012345'>(.*)</font>$ i inne kombinacje ale cos mi nie wychodzi.

Prosze o pomoc, z gory dziekuje.
DeyV
Powinno wystarczyć <font color='#012345'>(.*)</font>
A przy okazji:
Czy jest jakiś "ekonomiczny" sposób pozbywania sie wszystkich znaczników html, w celu odzyskania "gołego" tekstu?
evo
Cytat
Czy jest jakiś "ekonomiczny" sposób pozbywania sie wszystkich znaczników html, w celu odzyskania "gołego" tekstu?

http://www.php.net/manual/en/function.strip-tags.php
DeyV
Ups.. :oops: Wiedziałam że odpowiedź jest banalna, ale że aż tak?
Ale mi wstyd...
scanner
evo: ja cie bardzo prosze.. idz gdzie indziej smiecic... Skoro dla ciebie w.r. sa tak banalne, to odpowiedz na te pytanie, a nie pyskuj.
Dla mnie np w.r. sa czarna magia - ale staram sie przynajmniej zrozumiec to co pisza inni. A Ty w ciagu 5 minut zdazyles swoimi gowniarskimi jazdami mnie skutecznie rozproszyc..
DeyV
Nareszcie troszkę oczysciła się atmosfera aaevil.gif
ontopick:
Seth, Twoje wyrażenie było niemal bezbłędne. Wystarczyło dokonać tej tej drobnej poprawki, by wszystko było OK. Dla pewności jednak wklejam kod testu
Kod
   $text="cos tam cos tam

<b>cos</b>cos <font color='#012345'>wazny text</font> cos i

nnego cos mniej waznego<br>";

ereg ( "<font color='#012345'>(.*)</font>", $text, $wynik);

var_dump($wynik);

###czyli "dosłowny" wynik jest w $wynik[1] ###

A przy okazji - dla mnie wyrażenia regularne również były "magią" aż do czasu odkrycia wspaniałego programiku dodawanego do edytora KOMODO. Chodzi mi o Regular Expresion Toolkit Przy jego pomocy naprawdę łatwo zrozumieć zawiłości w. r.
Seth
Dzieki !

Jedynej kombinacji jakiej nie sprawdzilem to wlasnie ta twoja smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.