Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie katalogów i nowych plików na zdalnym serwerze
Forum PHP.pl > Forum > PHP
cozmo88
Witam,

Mój darmowy hosting nie pozwala na tworzenie nowych katalogów i plików przez moje skrypty php.
Czy możliwe jest, aby tworzyć je z prawami "właściciela" konta lub załadowanie na serwer aplikacji,
która miała by to robić i wywołanie jej przez php ? ( rozumiem przez to, że działała by po stronie serwera
a nie przeglądarki )

Uprzejme dzięki i sława tym, którzy pokuszą się o odpowiedź ;]
Gryf
powiedz a ty te pliki czy katalogi tworzysz w głównym katalogu serwera?
czy też w jakimś konkretnym folderze - jeśli w konkretnym to czy on aby na pewno skrypt w php
ma prawa do zapisu w nim?
cozmo88
W głównym katalogu servera mam katalog "X", w którym skrypt ( umieszczony w głównym katalogu ) tworzy drzewo katalogów oparte na dacie (../X/rok/miesiac/dzien) a na końcu tworzy plik html
ale niestety permission denied nawet jeżeli wszedzie jest chmod 777 ( czy 0777 dla mkdir )

( mówimy o yoyo.pl )
Zyx
PHP może tworzyć pliki na prawach właściciela konta tylko jeśli jest uruchomiony na prawach właściciela konta, ale na darmowym hostingu (w sumie na wielu płatnych też nie) nie licz, że komuś będzie się chciało bawić w instalowanie i konfigurowanie CGI/FastCGI. Zmiana właściciela pliku po jego utworzeniu może być wykonana wyłącznie przez użytkownika root, chyba że sobie skonfigurujesz system inaczej, ale na to nie licz na żadnym serwerze, którego admin ma choć kroplę oleju w głowie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.