Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wyciągniecie wszystkich podanych rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
renault12
Witam !

Mam pewien problem dotyczący wyciągniecia z bazy danych rekordów.
Polega na tym ze chce zrobic edycje newsa ale przedtem chce jednak by tylko dla adminow byla widoczna opcja Edytuj
Więc w bazie danych mam umieszczona kolumne 'ranga', kod który mam działa do połowy, tzn wyciąga tylko jednego uzytkownika a powinien analizowac i wstawiac do tabeli wszystkich.

Oto kawałek tego kodu:
  1. $uss = $_SESSION['user_name'];
  2. $wyn = mysql_query("SELECT * FROM news ORDER BY id DESC LIMIT 40")
  3. or die('Błąd zapytania');
  4. if(mysql_num_rows($wyn) > 0) {
  5. while($s = mysql_fetch_assoc($wyn)) {
  6. echo "<font color='blue'><b><font size='3'>".$s['tytul']."</font></b></font>";
  7. echo "<br/>";
  8. echo "<font size='1.5'>Napisany w ".$s['czas'].", przez ".$s['userr']."</font>";
  9. echo "<br/>";
  10. echo "<br/><font size='2.5'><text align='left'>".$s['newsy']."";
  11. echo "<br/>";
  12. $serek = mysql_query("SELECT user_name FROM users WHERE ranga='1'");
  13. $pe = mysql_fetch_assoc($serek);
  14. $tp = $e['user_name'];
  15. if ($uss == $tp) {
  16. echo "<a href='edyt.php'>Edycja</a>";
  17. }
  18. }
  19. echo "</table>";
  20. }
  21. ?>

Proszę aby ktoś poprawił błąd bo nie umiem sobie z tym poradzić... Bardzo byłbym wdzięczny.
lukaszgolder
Zamiast pobierać tych użytkowników powinieneś sprawdzić czy istnieję taki użytkownik o `user_name`='$uss' i `ranga`=1.
renault12
Ok działa thx

Mam jeszcze jedno pytanie natomiast jak mógłbym usuwać dany wpis do bazy?
Nie wiem jak ułozyć kod aby naprzykład link pod nazwą "usun" odnosil sie do usuniecia
danego rekordu.

Poradziłem już sobie ale pojawił sie drugi problem otóż przy wyświetlonych newsach zrobiłem link aby mozna było go usunąć lub edytować. Chodzi mi o te usuwanie, kod który napisałem wyciąga tylko jedno id, dajmy na to przykładowe 5 newsow i przy kazdym jest link "usun" a do niego jest zapisany kod index.php?usun=13, a powinien byc index.php?usun=13, index.php?usun=14 i tak dalej. Problem dokładny polega na tym iż link się aktualizuje i nie wiem co z tym zrobić
O to ten kod

1. if(isset($_GET['usun'])) {
  2. mysql_query("DELETE FROM `news` WHERE `id` = '".$_GET['usun']."'");
  3. header ("index.php");
  4. }
  5.  
  6. $rezultat = mysql_query("SELECT * FROM `news`") or die("Błąd 2");
  7. $i = 0;
  8. $record = mysql_fetch_array($rezultat, MYSQL_ASSOC);
  9. ?> <p align="right"> <? echo "<a href='edyt.php'>Edycja - </a><a href=\"index.php?usun=".$record['id']."\">Usuń</a>";
  10. $i++;
  11. ?> </p></p> <?
  12. }

Prosiłbym aby ktoś zmodyfikował ten kod poświecając na to troche swojego czasu co mnie niezmiernie ucieszy ;d
Z góry dziękuje
InosU31
[PHP] pobierz, plaintext
  1. while ($record = mysql_fetch_array($rezultat, MYSQL_ASSOC));
  2. {
  3. echo "<a href='edyt.php'>Edycja - </a><a href=\"index.php?usun=".$record['id']."\">Usuń</a>";
  4. }
[PHP] pobierz, plaintext

a reszte sobie popraw;-) instrukcja while powinna wypisac ci wszystkie rekordy z bazy czyli Twoje newsy

pozdrawiam

ps. a ta zmienna $i to chyba ci jest nie potrzebna
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.