Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Początki w OOP
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Bent
Witam,

Znam już dość dobrze programowanie strukturalne. Postanowiłem iść naprzód i właśnie jestem po lekturze kilku kursów omawiających podstawy programowania obiektowego w PHP. Swego czasu napisałem strukturalnie mały CMS - artykuły podzielone na kategorie, możliwość komentowania, mała galeria. Teraz zastanawiam się jak zrobić to obiektowo. Jakie będę potrzebował klasy? Oddzielną dla kategorii, artykułów, komentarzy, do tego klasę galeria? Czy dobrze jest umieścić wszystkie klasy w pliku i potem includować? Jakie są dobre nawyki odnośnie tworzenia skryptów OOP? Przyznam, że wzorzec MVC jak na razie to dla mnie czarna magia, chciałbym zacząć od skryptów trochę "na piechotę" i powoli dojść do MVC. No chyba, że się nie da winksmiley.jpg
skowron-line
Pobierz sobie fw kohana jest i przeanalizuj kod zobaczysz jak się pisze w OOP i w jaki sposób realizowane jest MVC.
Najlepszą nauką OOP jest analiza kodu który jest napisany dobrze, a to właśnie jest taki kod. smile.gif
phpion
Cytat(skowron-line @ 22.02.2010, 20:27:50 ) *
Najlepszą nauką OOP jest analiza kodu który jest napisany dobrze, a to właśnie jest taki kod. smile.gif

Kohany używam na co dzień, prywatnie i w pracy, wybrałem go jako swój główny framework, ale nie zgodzę się, że jego OOP jest dobrze napisane. Nie postawiłbym tego kodu jako wzór OOP. Zdecydowanie lepiej pod tym względem wypada Zend Framework (wręcz OOP do bólu) czy Symfony.
lukasz.adamczewski
jeśli znasz dobrze angielski to bardziej polecam symfony. dokumentacja do tego projektu stoi na bardzo wysokim poziomie. zostają jeszcze książki:
PHP Architect Guide to PHP_Design Patterns
Zandstra - PHP Objects Patterns and Practice

Te 2 pozycje stoją na wysokim poziomie i dają solidną wiedzę z programowania zorientowanego obiektowo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.