Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przyspieszyc dynamiczne wczytywanie grafiki:)
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
wizard144
Witam smile.gif

Przejdę do sedna. Funkcja w advAJAX zwraca mi obj.responseText w którym jest tabela. Kazda komórka ma tło smile.gif

Teraz, jak przyspieszyc wczytywanie tego tła (nie mówcie żebym sobie szybsze łącze załatwił snitch.gif). Czy poprzez zrobienie klasy w css:

#tla
{
background-image:url('link_do_img');
background-image:url('link_do_img2');
background-image:url('link_do_img3');
background-image:url('link_do_img4');
background-image:url('link_do_img5');
}

i wrzucenie diva o display:none z id='tla'
cos uzyskam ? smile.gif

Z góry dziękuję za odpowiedź smile.gif
bismak
Jeśli otrzymujesz to za pomocą ajaxa to nie przyśpieszysz.

Pierwszy pomysł to za pomocą stylów. To może trochę przyśpieszyć.

Drugi pomysł to ustawienie tej tabeli jako niewidocznej (visible="none"). A następnie otrzymanie za pomocą ajaxa funkcji która ustawi tą tabele na widoczną.
wizard144
Tabela jest pobierana z bazy danych smile.gif no cóż. To dzięki. Moze ktoś jeszcze coś napisze a jak nie to trudno smile.gif
magnus
Tabelę możesz sobie pobierać z bazy, ale obrazki lepiej z plików. I teraz jeśli tych obrazków jest określona ilość, to najpierw na stronie załaduj je wszystkie do niewidocznego div'a (albo inną metodą zrób preloading) a potem jak będziesz przypisywał je jako tło do tabeli, to będą już w pamięci przeglądarki więc będzie szybko.
Gorsza sprawa jeśli to ma być naprawdę dynamiczne wczytywanie grafiki (czyli za każdym razem obrazek tła będzie inny, np. generowany w php) - wtedy przyspieszyć się za bardzo nie da.
icetique
Cytat
I teraz jeśli tych obrazków jest określona ilość, to najpierw na stronie załaduj je wszystkie do niewidocznego div'a

Z tego, co zdążyłem zauważyć, FF na przykład nie ładuje niepotrzebnych obrazków, czyli jeśli jest tło wrzucone w niewidocznym divie, nie ładuje go.

http://www.javascriptkit.com/javatutors/image3.shtml
wizard144
Wiecie smile.gif Dzięki ale już sobie poradziłem.

Załadowałem całą tabelę do diva z overflow:hidden; a potem ustawiłem getElement....style.margin: ;
i tu przesunięcie smile.gif Wszystko smiga a tabela laduje sie tylko raz snitch.gif

Dzięki za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.