janek
8.04.2004, 12:36:14
Witam,
Wysyłam mail w HTML-u, nagłówki:
[php:1:370540f01a]<?php
$mail_headers = '';
$mail_headers .= "Return-Path: $mail_fromrn";
$mail_headers .= "From: $mail_fromrn";
$mail_headers .= "Reply-to: $mail_fromrn";
$mail_headers .= "MIME-Version: 1.0rn";
$mail_headers .= "Content-Type: text/html; charset="ISO-8859-2"rn";
$mail_headers .= "Content-Transfer-Encoding: 8bitrnrn";
?>[/php:1:370540f01a]
Serwer na którym mam plik ze skryptem wysyłającym mail to Linux.
I teraz tak:
1. Wysłałem mail na onet i interię- wszystko było OK
2. Wysłałem mail na konto pocztowe na tym samym serwerze na którym mam skrypt i wyskoczyły mi krzaki- po ściągnięciu poczty do Outlooka (lub klienta poczty NN- bez znaczenia) pojawiły mi się nagłówki i kod HTML.
3. Trochę kombinowałem co jest grane i w końcu zmieniłem kod:
[php:1:370540f01a]<?php
$mail_headers = '';
$mail_headers .= "Return-Path: $mail_fromn";
$mail_headers .= "From: $mail_fromn";
$mail_headers .= "Reply-to: $mail_fromn";
$mail_headers .= "MIME-Version: 1.0n";
$mail_headers .= "Content-Type: text/html; charset="ISO-8859-2"n";
$mail_headers .= "Content-Transfer-Encoding: 8bitnn";
?>[/php:1:370540f01a]
i jest dobrze!
4. Znowu wysłałem testowo mail na onet i interię i też nie było problemu.
Pytanie jest takie: czy mogę to tak zostawić? Czy nie pojawią sie problemy w przyszłości z innymi serwerami jeżeli zamiast rn używam n?
Z góry dzięki za pomoc!
Witam
W zasadzie chyba jedynie Windows interpretuje przejście do nowej lini jako rn - inne środowiska interpretują poprawnie n.
Bakus
8.04.2004, 14:05:51
Nie do końca się z tym mogę zgodzić... Ja mam serwer poczty na windowsowym Chamsterze 2.0 i poprawnie interpretuje obie możliwości, więc to nie zależy raczej od systemu, a od oprogramowania jakie te listy (nagłówki) przetwarza...
janek
8.04.2004, 16:13:06
Dzięki wielkie za odpowiedzi :!:
1. Ciekaw jestem jeszcze Waszej opinii jakie jest prawdopodobieństwo że coś się posypie jeżeli zostawię n zamiast rn. Tj. jaką mam szansę że trafię na taki zestaw serwera + oprogramowania który sobie z tym nie poradzi?
2. I jakie znaki końca wiersza stosujecie Wy i czy mieliście podobne problemy?
Ja zawsze stosuję rn - zawsze mi to działało i nie miałem z tym problemów. r to powrót karetki a n to zejście karetki do nowej lini. I w zasadzie to chyba bezpieczniej stosować rn, bo jeśli któreś oprogramowanie nie będzie cofało karetki, to wtedy się posypie.
To takie moje skromne zdanie :wink:
janek
13.04.2004, 18:18:09
Dzieki :!: , czyli rn (właściwie to we wszystkich książkach o php które czytałem też tak jest), gdyby tylko nie ten jeden serwer ...
Pianandrill
20.08.2004, 05:20:54
Nareszcie znalazłem rozwiązanie problemy. Nie wiem dlaczego wcześniej to nie działało (znaczy nie do końca wiem) ale jak używałem headers'ów \r\n to w outlooku głupoty się pojawiały, teraz już jest spokój... nareszcie. Tyle tematów o tym jest ale nigdzie niema tak naprawde rozwiązania tego problemu - chyba tylko tutaj
Dzięki Wam i dziki forum.php.pl za to, że jesteś
Parti
20.08.2004, 07:39:06
Wg.
RFC - 561 należy stosować \r\n.
y3ti
20.08.2004, 12:27:56
Dokladnie tak jak powiedzial Pati w RFC proponuja uzywac \r\n
ftp://ftp.rfc-editor.org/in-notes/rfc561.txtPozatym proponuje korzystac z gotowych rozwiazan. Polecam klase PEAR Mail oraz Mail_Mime, bardzo latwa w uzytkownaniu i niezawodna. Nie trzeba sie juz martwic
o szczegoly techniczne, tylko sie korzysta
Bartech
13.04.2006, 10:29:58
a ja dodam, że dziękuję za ten temat, dzięki niemu wiem jak wysyłać maile z grafiką i wogóle!!!
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.