Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pewien tekst ale tylko na stronie głównej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mariuszzzzzz
Witam,
mam strone internetowa na ktorej chcem dac tekst ktorz bedyie sie tylko na niej wyswietlal.

Mam z tym problem poniewaz podstrony ladują się w ten sposób:
  1. <?php
  2. $strona = $_GET['strona']; // pobiera zmienna
  3.  
  4. if ((file_exists('include/'.$strona.'.php')) && (preg_match('#[0-9a-z-_ ]+#',$strona))) { // jesli plik istnieje i zawiera tylko dozwolone znaki to go wyswietla
  5. include('include/'.$strona.'.php'); }
  6.  
  7. else { // jesli plik nie istnieje, lub zawiera niedozwolone znaki wyswietla strone glówna
  8. include('include/start.php'); }
  9.  
  10. ?>

i jesli wstawie tekst w index.php a nie w strona.php to ten tekst bedzie na kazdej podstronie a co za tym idzie google potraktuje to jako double content.
nospor
  1. $strona = $_GET['strona']; // pobiera zmienna
  2.  
  3. if ((file_exists('include/'.$strona.'.php')) && (preg_match('#[0-9a-z-_ ]+#',$strona))) { // jesli plik istnieje i zawiera tylko dozwolone znaki to go wyswietla
  4. include('include/'.$strona.'.php'); }
  5.  
  6. else { // jesli plik nie istnieje, lub zawiera niedozwolone znaki wyswietla strone glówna
  7. echo 'TYLKO TU';
  8. include('include/start.php'); }
mariuszzzzzz
nie o to mi chodzi, tekst chcem dac na poczatku pliku index.php
nospor
Cytat
chcem
chcę

Cytat
dac na poczatku pliku index.php
To krótszą wersję tego IFa przeniesc na początek skryptu.
fire_dept
  1. <?php
  2. $strona = $_GET['strona']; // pobiera zmienna
  3.  
  4. $txt = 'Lorem ipsum';
  5.  
  6. if((file_exists('include/'.$strona.'.php')) && (preg_match('#[0-9a-z-_ ]+#',$strona)))
  7. {
  8. include 'include/'.$strona.'.php';
  9. }
  10. else
  11. {
  12. print $txt;
  13. include 'include/start.php';
  14. }
  15. ?>
mariuszzzzzz
chodzi o to ze jesli jest wyswietlana strona glowna tzn to w innym miejscu poajzuje sie dodatkowo tekst a nie razem z plikiem start.php. Czyli potrzebuje dodatkowy skrypt ktory mi sprawdzi czy akurat jest strona glowna wyswietlana a nie podstrona i jesli tak to wyswietli tekst.
nospor
No to przecież w ostatnim poscie napisałem ci co masz zrobic.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.