Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pomoc z wyrażeniem regularnym
Forum PHP.pl > Forum > PHP
istrd
  1. $wzor='<span class=\"red\" style=\"text-decoration:underline;\">([A-Za-z0-9])</span></a><br>';
  2. if(eregi($wzor,$strona,$wynik)==true)
  3. echo "ok";
  4. else
  5. echo " !ok";

Mógł bym prosić o edycje tego wzorca w miejscu ([a-Za-z0-9]) ma być dowolny tekst ze znaków alfa-numeryczych.

EDIT do zamknięcia juz doszedłem co i jak.
  1. $wzor='<span class="red" style="text-decoration:underline;">(\'[A-Za-z0-9]\')</span></a><br>';
Fifi209
Nie używa się eregi! ! !

Używaj preg_match
istrd
Cytat(fifi209 @ 9.04.2011, 22:43:49 ) *
Nie używa się eregi! ! !

Używaj preg_match

1. $wzor='/<span class="red" style="text-decoration:underline;">([^0-9A-Za-z])<\/span>/';
  2.  
  3. if(preg_match($wzor,$strona,$wynik,PREG_OFFSET_CAPTURE)==true)
  4. {
  5. echo "ok</br>";
  6. echo $wynik[0];
  7.  
  8.  
  9. }
  10. else
  11. echo " !ok</br>";

Nie wyszukuje mi mimo że w stringu na 100 % jest
  1. <span class="red" style="text-decoration:underline;">Tutaj tekst </span></a><br>
cycofiasz
  1. <?php
  2.  
  3. $strona = '<span class="red" style="text-decoration:underline;">Tutaj tekst</span></a><br>';
  4. $wzor='/<span class="red" style="text-decoration:underline;">([0-9A-Za-z]+)<\/span>/';
  5.  
  6. if(preg_match($wzor,$strona,$wynik) > 0)
  7. {
  8. echo "ok</br>";
  9. echo $wynik[1];
  10. }
  11. else
  12. echo " !ok</br>";
  13.  
  14. ?>

Rozumiem że spacji ma nie przepuszczać...
istrd
w zmiennej $strona jest przypisane zrodło strony. Ja chce wybrać ze zródła wszystkie <span class="red" style="text-decoration:underline;">Tutaj tekst</span></a><br> z tym że tekst w miejscu ,,Tutaj tekst" ma się zmieniać ( mogą być używane znaki alfanumeryczne, spacja też)
Gribo
zamiast tego ([0-9A-Za-z]+) spróbuj ([0-9A-Za-z ]+)
istrd
Cytat(Gribo @ 10.04.2011, 18:29:11 ) *
zamiast tego ([0-9A-Za-z]+) spróbuj ([0-9A-Za-z ]+)

Już doszedłem sam co i jak
  1. $wzor='/<span class="red" style="text-decoration:underline;">(.*)<\/span>/';

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.