Rafalsky.com
22.04.2011, 20:50:37
Witam,
mam problem z generowaniem szablonu, strona wykrzacza się w Chrome i IE i nie mam pojęcia gdzie jest błąd. Kombinowałem już wszystko i nie mogę sobie poradzić.
Adres do podglądu:
http://temp.rafalsky.com/admin/jak widzicie w źródle strony w chrome przed doctype jest jakiś śmieć - nie wiem skąd.
W F12 w IE9 z całego heada zostaje tylko title reszta znajduje się w body + jakieś krzaki ("tekst").
Podaje klasę template odpowiedzialną za generowanie szablonu, szablon tpl oraz wywołania metody do wyświetlenia tego szablonu. Wszystko tutaj:
http://www.nopaste.pl/10q5Mam nadzieję, że pomożecie
Bags_Bunny
22.04.2011, 21:24:16
Która wersja Chrome'a? Ja mam 10.0.648.205 i nie ma żadnego problemu.
Zresztą to nie brzmi jak problem związany z przeglądarką, skoro w kodzie sie pojawiają śmieci. Jesteś pewien, że występuje to tylko w Chrome i misiu?
Może nie podoba im się, że mieszasz HTML i XHTML? Masz tam trochę syf. Skoro deklarujesz stronę jako HTML 4.01 Transitional, a potem wrzucasz XMLowy stuff, to ktoś się może fochnąć.
pmir13
22.04.2011, 21:33:04
Ten śmieć to ma kod feff, czyli jest to najzwyklejszy bom (byte order mark) dla utf-8. Jak edytujesz systemowym notatnikiem plik zakodowany w utf-8 to właśnie takie coś dodaje przy zapisie. Zmień edytor na lepszy i zapisz template bez bom.
Rafalsky.com
22.04.2011, 21:53:24
To że tam pomieszany jest XHTML z HTML to po prostu moje próby kombinowania by to naprawić, na początku był czysty XHTML (cacy przeszedł przez validator) i problem już wtedy występował. W Chrome przejawia on się tym, że dla #wrapper jest margines górny (a nie powinien). Próbowałem już plik template.tpl kodować w UTF-8 z/bez BOM, ISO, ANSI za pomocą Notepada++ itd. Nadal to samo. Pracuję w Aptanie. Spróbuję jeszcze wszystkim plikom aplikacji zmienić kodowanie na UTF bez BOM. Może pomoże...
W firefox (4) strona się nie wykrzacza być może dlatego, że ma on jakaś tam poprawę składni i osobiście eliminuje ten problem, w Firebugu nadal cuda w źródle są.
pmir13
22.04.2011, 22:26:47
Nadal masz bom, jesteś pewien że wrzuciłeś ten template.tpl po zmianie w odpowiednie miejsce?
Rafalsky.com
27.04.2011, 08:53:38
Problem rozwiązany. Jeden plik z klasą miał kodowanie UTF z BOM i rozwalało to całą stronę, mimo, że pliczek nie był odpowiedzialny za jakiekolwiek wyświetlanie. Temat do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.