Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [APACHE] Doctriene dziwne błedy
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
tejek
Witam,
Mam zainstalowany serwer:
WampServer 2.1a 64bits [24/12/10]
Includes :
- Apache 2.2.17
- Php 5.3.3
- Mysql 5.1.53 (version 64 bits)
- Mysql 5.5.8 (version 32 bits)
- PhpMyadmin 3.2.0.1
- SQLBuddy 1.3.2
Po uruchomieniu serwera i odpaleniu w przeglądarce http://localhost/ mam wypisane jakie rozszerzenia PHP są zainstalowanie. Według danych jakie tam są wyświetlone mam zainstalowane obsługę PDO. Przeprowadzałem test działanie PDO i wypadł poprawnie. Jednak, gdy chcę zainstalować Doctrine to podczas próby uruchomienia Doctrina w konsoli (aby utworzyć MODELE w projekcie opartym na ZendFramework-u) wyrzuca mi takie błędy:

1. PHP Fatal error: Uncaught exception 'Zend_Config_Exception' with message 'Section 'doctrineCLI' cannot be found in D:\workspace\www\bmreha\application/configs/application.ini' in D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Config\Ini.php:150
  2.  
  3. Stack trace:
  4. #0 D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Application.php(383): Zend_Config_Ini->__construct('D:\workspace\ww...', 'doctrineCLI')
  5. #1 D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Application.php(85): Zend_Application->_loadConfig('D:\workspace\ww...')
  6. #2 D:\workspace\www\bmreha\application\scripts\doctrine.php(28): Zend_Application->__construct('doctrineCLI', 'D:\workspace\ww...')
  7. #3 D:\workspace\www\bmreha\application\scripts\doctrine(4): include('D:\workspace\ww...')
  8. #4 {main} thrown in D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Config\Ini.php on line 150
  9.  
  10. Fatal error: Uncaught exception 'Zend_Config_Exception' with message 'Section 'doctrineCLI' cannot be found in D:\workspace\www\bmreha\application/configs/application.ini' in D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Config\Ini.php on line 150
  11.  
  12. Zend_Config_Exception: Section 'doctrineCLI' cannot be found in D:\workspace\www\bmreha\application/configs/application.ini in D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Config\Ini.php on line 150
  13.  
  14. Call Stack:
  15. 0.0003 627472 1. {main}() D:\workspace\www\bmreha\application\scripts\doctrine:0
  16. 0.0008 646584 2. include('D:\workspace\www\bmreha\application\scripts\doctrine.php') D:\workspace\www\bmreha\application\scripts\doctrine:4
  17. 0.0019 764304 3. Zend_Application->__construct() D:\workspace\www\bmreha\application\scripts\doctrine.php:28
  18. 0.0039 1008960 4. Zend_Application->_loadConfig() D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Application.php:85
  19. 0.0059 1206760 5. Zend_Config_Ini->__construct() D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Application.php:383

Nie mam pojęcia co powoduje takie błędy i dlatego proszę o pomoc szukałem odpowiedzi na forum i w Google, jednak nic nie znalazłem. Proszę o pomoc albo przynajmniej nakierowanie mnie co może powodować takie błędy Bo nie wiem czy to winna złej konfiguracji serwera czy może źle zainstalowany Doctrine?
mat-bi
Masz całego call stacka, zresztą masz chyba angielski do nadrobienia.
tejek
Jeśli chodzi o znajomość angielskiego to nie będę się wymądrzać kto na jakim jest poziomie zaawansowania.
Wracając do głównego wątku rozumiem to co Call stack mi wyrzuca jednak gorzej jest z interpretacją tych błędów i dlatego proszę o was pomoc. A odpowiedz w stylu "masz angielski do nadrobienia" to trochę w stylu "wiem ale nie powiem".

Proszę o jakieś linki, tag pod jakim mam szukać odpowiedzi, cokolwiek co by mnie naprowadziło na rozwiązanie tego problemu.

Z góry dziękuje.
mat-bi
Nie mówię, że ja to jestem nie wiadomo jaki (ale jak na mój wiek, sporo umiem z angola, więc się nie podniecaj), ale masz napisane:

Cytat
Fatal error: Uncaught exception 'Zend_Config_Exception' with message 'Section 'doctrineCLI' cannot be found in D:\workspace\www\bmreha\application/configs/application.ini' in D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Config\Ini.php on line 150

Zend_Config_Exception: Section 'doctrineCLI' cannot be found in D:\workspace\www\bmreha\application/configs/application.ini in D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Config\Ini.php on line 150

kaliban.gnb
Wklej zawartość:
D:\workspace\www\bmreha\application/configs/application.ini'
Możliwe, że wystarczy odkomentować jakąś sekcję dotyczącą tego doctrineCLI.

Nie znam WAMPa, zobacz czy instaluje PHP CLI (CLI - command line interface, czyli czy umiesz z lini poleceń wykonać jakiś prosty skrypt, np. tak "php test.php").
tejek
Jeśli chodzi o działanie działanie PHP CLI działa poprawnie mogę uruchamiać pliki php przy pomoc np: php test.php więc po tej stronie jest wszystko ok.

Oto mój plik application.ini

1. [production]
  2. phpSettings.display_startup_errors = 1
  3. phpSettings.display_errors = 1
  4. phpSettings.date.timezone = "Europe/Warsaw"
  5. includePaths.library = APPLICATION_PATH "/../library"
  6. bootstrap.path = APPLICATION_PATH "/Bootstrap.php"
  7. bootstrap.class = "Bootstrap"
  8. resources.frontController.controllerDirectory = APPLICATION_PATH "/controllers"
  9. autoloaderNamespaces[] = "Doctrine"
  10. autoloaderNamespaces[] = "ZC"
  11. autoloaderNamespaces[] = "Main"
  12.  
  13. ; ---
  14. ; Modules
  15. ; ---
  16. resources.frontController.moduleDirectory = APPLICATION_PATH "/modules"
  17. resources.frontController.moduleControllerDirectoryName = "controllers"
  18. resources.modules[] = ""
  19.  
  20. ; ---
  21. ; Layout
  22. ; ---
  23. resources.layout.layoutPath = APPLICATION_PATH "/layout/"
  24.  
  25. ; ---
  26. ;Plugins
  27. ; ---
  28.  
  29. ; ---
  30. ; Forms
  31. ; ---
  32.  
  33. ; ---
  34. ; Database - DOCTRINE
  35. ; ---
  36.  
  37. doctrine.dsn = "mysql://UŻYTKOWNIK:HASŁO@localhost/NAZWA_BAZY"
  38. doctrine.data_fixtures_path = APPLICATION_PATH "/configs/data/fixtures"
  39. doctrine.sql_path = APPLICATION_PATH "/configs/data/sql"
  40. doctrine.migrations_path = APPLICATION_PATH "/configs/migrations"
  41. doctrine.yaml_schema_path = APPLICATION_PATH "/configs/schema.yml"
  42. doctrine.models_path = APPLICATION_PATH "/models"
  43.  
  44. doctrine.generate_models_options.pearStyle = true
  45. doctrine.generate_models_options.generateTableClasses = false
  46. doctrine.generate_models_options.generateBaseClasses = true
  47. doctrine.generate_models_options.baseClassPrefix = "Base_"
  48. doctrine.generate_models_options.baseClassesDirectory =
  49. doctrine.generate_models_options.classPrefixFiles = false
  50. doctrine.generate_models_options.classPrefix = "Model_"
  51.  
  52. ; Conservative Model Loading:
  53. doctrine.model_autoloading = 2
  54. doctrine.cache = false
  55.  

Dodaje jeszcze funkcje z pliku bootstrap.php która wywołuje Doctrine
  1. protected function _initDoctrine()
  2. {
  3. $this->getApplication()->getAutoloader()
  4. ->pushAutoloader(array('Doctrine', 'autoload'));
  5. spl_autoload_register(array('Doctrine', 'modelsAutoload'));
  6. $manager = Doctrine_Manager::getInstance();
  7. $manager->setAttribute(Doctrine::ATTR_AUTO_ACCESSOR_OVERRIDE, true);
  8. $manager->setAttribute(
  9. Doctrine::ATTR_MODEL_LOADING,
  10. Doctrine::MODEL_LOADING_CONSERVATIVE
  11. );
  12. $manager->setAttribute(Doctrine::ATTR_AUTOLOAD_TABLE_CLASSES, true);
  13.  
  14. $doctrine = $this->getOption('doctrine');
  15. $conn = Doctrine_Manager::connection($doctrine['dsn'], 'doctrine');
  16. $conn->setAttribute(Doctrine::ATTR_USE_NATIVE_ENUM, true);
  17. return $conn;
  18. }

Widzę, że chyba nikt nie spotkał się z taką sytuacją, ja trochę poszperałem i wprowadziłem drobne zmiany w Bootstap-ie i teraz wyrzuca mi inne błędy. Tylko zastanawia mnie to że wyrzuca mi błędy jak chce uruchomić Doctrine przy pomocy CLI: php doctrine.php właśnie po wywołaniu otrzymuję coś takiego:

1. D:\workspace\www\bmreha\application\scripts>php doctrine.php
  2. PHP Fatal error: Uncaught exception 'Zend_Exception' with message 'No entry is registered for key 'config'' in D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Registry.php:147
  3. Stack trace:
  4. #0 D:\workspace\www\bmreha\application\Bootstrap.php(70): Zend_Registry::get('config')
  5. #1 D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Application\Bootstrap\BootstrapAbstract.php(666): Bootstrap->_initDoctrine()
  6. #2 D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Application\Bootstrap\BootstrapAbstract.php(626): Zend_Application_Bootstrap_BootstrapAbstract->_executeResource('doctrine')
  7. #3 D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Application\Bootstrap\BootstrapAbstract.php(583): Zend_Application_Bootstrap_BootstrapAbstract->_bootstrap('doctrine')
  8. #4 D:\workspace\www\bmreha\application\scripts\doctrine.php(24): Zend_Application_Bootstrap_BootstrapAbstract->bootstrap('doctrine')
  9. #5 {main}
  10. thrown in D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Registry.php on line 147
  11.  
  12. Fatal error: Uncaught exception 'Zend_Exception' with message 'No entry is registered for key 'config'' in D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Registry.php on line 147
  13.  
  14. Zend_Exception: No entry is registered for key 'config' in D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Registry.php on line 147
  15.  
  16. Call Stack:
  17. 0.0003 642344 1. {main}() D:\workspace\www\bmreha\application\scripts\doctrine.php:0
  18. 0.0167 1831064 2. Zend_Application_Bootstrap_BootstrapAbstract->bootstrap() D:\workspace\www\bmreha\application\scripts\doctrine.php:24
  19. 0.0167 1831064 3. Zend_Application_Bootstrap_BootstrapAbstract->_bootstrap() D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Application\Bootstrap\BootstrapAbstract.php:583
  20. 0.0167 1831064 4. Zend_Application_Bootstrap_BootstrapAbstract->_executeResource() D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Application\Bootstrap\BootstrapAbstract.php:626
  21. 0.0169 1832568 5. Bootstrap->_initDoctrine() D:\workspace\www\bmreha\library\Zend\Application\Bootstrap\BootstrapAbstract.php:666
  22. 0.0175 1885680 6. Zend_Registry::get() D:\workspace\www\bmreha\application\Bootstrap.php:70
  23.  

Spotkał się ktoś z czym takim?

Nikt nie ma pomysłu co może powodować takie błędy?
webdice
Uruchamiasz skrypt w pliku doctrine.php z konsoli?
tejek
Tak, dziękuję za pomoc ale już uporałem się z tym, problem był w sposobie wywołania Doctrina w Bootstrap-ie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.