Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kodowanie w utf-8 i problem z 'krzaczkami'
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
orange_91
Witam, Mam problem z kodowaniem utf-8. Posiadam stronę która ma takie kodowanie - wszystko jest ok, ale na stronie zrobiłem formularz pobierający dane do zmiennych, a następnie na podstawie tych pobranych zmiennych jest generowany obrazek (zmienne to tekst który jest 'nakładany' na obrazek), wysyłane są 2 e-maile (przy użyciu PHPMailer). Wszystko niby działa, tylko jest mały feler, zamiast polskich znaków mam krzaczki, i w e-mailach i na obrazku... Sprawa pewnie jest dość prosta, nawet kiedyś widziałem funkcję która zamienia takie znaki jak:
  1. Ăł, Ä, Ĺ
na polskie ale nie mogę jej znaleźć. Próbuję i szukam jak to naprawić ale nic nie przynosi rozwiązania.
DiH
Zanim zaczniesz w ogóle myśleć o używaniu jakiejkolwiek funkcji do podmiany znaków lub konwersji kodowania, użyj choćby i Notepada++ i przekonwertuj WSZYSTKIE pliki, które w jakikolwiek sposób biorą udział w wykonywaniu skryptu na UTF-8 bez BOM. Jeżeli to nie pomoże, to warto spróbować iconv
orange_91
Jak co to używam Adobe Dw, już dałem sobie radę, użyłem iconv, tak jak poleciłeś. Wcześniej też ich próbowałem tylko, że robiłem błąd i konwertowałem na odwrót tongue.gif
A w phpmailer zgubiłem
  1. $mail->CharSet = "UTF-8";

Topic do zamknięcia smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.