Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikat po błędzie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dareckiphp
Wielka prośba o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Mam formularz, który ma dosyć skomplikowaną walidację danych w nim się znajdujących. Na tyle skomplikowaną, że nie mogłem wykorzystać js tylko php. Przyczyna -> nie znam js. No i mam problem. Po naciśnięciu klawisza Submit, wywoluje sobie:
  1. <?php
  2.  
  3. if (isset($HTTP_POST_VARS['Submit'])) {
  4. .....
  5. print &#092;"popełniłeś niewybaczalny błąd\";
  6. }
  7.  
  8. ?>

Tam następuje sprawdzenie danych i wyświetlenie komunikatu. ALE DANE WPISANE w pola znikają. Pomożcie proszę i napiszcie jak wysłać komunikat (obojętnie jak: alert, popup, print, echo ......) o błędzie - ale tak aby dane z formularza nie znikały, bo klient się wścieknie jak myląc się w kodzie będzie musiał wypełnić formularz od początku.
Czapki z głów dla tego co ma dobry pomysł.
Dzięki
borec
a nie mozesz przy wypisaniu komunikatu o blednych danych dac linka wstecz?

1. <a href="javascript:history.back();">Popraw dane</a>
dareckiphp
No nie bardzo, ponieważ po naciśnięciu Submit, otrzymam po prostu formularz z dodatkowym linkiem "Popraw dane", którego wciśnięcie spowoduje powrót do formularza zupełnie pustego
party
Przy walidacji formularza możesz zapisywać dane do cookie's (nawet jeżeli są błędne). A wyświetlając formularz dajesz cos takiego:
  1. <?php
  2. $cos = ( isset( $_COOKIE['pole'] ) ) ? $_COOKIE['pole'] : '';
  3. print('<input type=\"text\" name=\"pole\" value=\"'. $cos .'\">');
  4. ?>
borec
Cytat(dareckiphp @ 2004-07-12 11:39:04)
No nie bardzo, ponieważ po naciśnięciu Submit, otrzymam po prostu formularz z dodatkowym linkiem "Popraw dane", którego wciśnięcie spowoduje powrót do formularza zupełnie pustego

no wlasnie nie, jak klikniesz popraw dane bedziesz mial formularz z wszystkimi danymi oprocz pol typu password. tak samo jakbys kliknal wstecz w przegladarce
dareckiphp
dzięki za pomoc, udało się dzięki wam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.