Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczny import/eksport bazy.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
tomekboo
Witam,

Mam pewną koncepcję do rozwiązania i nie wiem jak się do niej zabrać.

Otóż

1. Załóżmy że mam portal "Warzywa" na którym znajdują się oferty z różnymi warzywami
2. Do tego tworze 3 portale:
a) Pomidory
cool.gif Marchewki
c) Ogórki
Te portale oparte są o taki sam skrypt (taka sama struktura bazy danych)
Na portalach 2 kategorii ludzie dodają oferty warzyw zgodnie z tematyką, a na "Warzywach" są warzywa ze wszystkich kategorii.

Teraz chciałbym żeby z portali z 2 kategorii (Pomidory, Marchewki, Ogórki) nowe oferty były eksportowane do portalu "Warzywa" np. 1 raz dziennie.

Jak to ugryźć ?

PS. Portal oparty na Zend Framework
PSPS. Zastanawiałem się nad Baza - XML - Baza ale nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie (za które zresztą też jeszcze nie wiem jak się zabrać wink.gif )
kipero
Jeśli bazy danych dla wszystkich serwisów znajdują się na jednym serwerze to najlepiej będzie wywołać zapytanie INSERT INTO ... SELECT ... FROM ....
Jeśli zaś bazy są na różnych serwerach, to można zrzucić rekordy zapytaniem SELECT ... FROM ... INTO OUTFILE ... i wczytać LOAD DATA INFILE ... INTO TABLE ...
Bez sensu będzie dodatkowe pisanie do tego skryptu, bo da to tylko dodatkowy narzut, a poza tym to tylko sztuka dla sztuki. Skoro są gotowe rozwiązania, to lepiej skorzystać z nich, a nie wynajdywać koło na nowo.
requ12
Przede wszystkim użyj crona, co wywołania zadań cyklicznych.
A cronem możesz sobie już wywoływać jakiś skrypt php, który będzie się łączył z bazami danych, pobierał dane z jednego portalu oraz drugiego, następnie wrzucał je do trzeciego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.