Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Opłacalność wykorzystania Smarty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wazniak96
Witam,

ostatnio zainteresowałem się smarty. Przeczytałem parę artykułów lecz nie znalazłem odpowiedzi na zasadnicze pytanie. Czy opłaca się wykorzystywać je w małych projektach typu strona firmy/blog/system newsów? Co prawda jest to naprawdę przydatne narzędzie ale czy w małych projektach wiele to zmieni ?

Przy okazji. W wikibooks przeczytałem że jest możliwe takie coś jak odczytywanie sesji przez smarty, ale nie można ukrywać kodu dla administratora za ifem smarty, ale tego zbytnio nie zrozumiałem. Powiedzmy mamy taki kod:

1. {if $smarty.session.admin eq 1}
  2. kod tylko dla power-usera
  3. {/if}

Czy taki kod jest poprawny i bezpieczne jest jego używanie?
lobopol
Ja tam wolę twiga, a co do opłacalności to już zależy od twoich potrzeb.
Wazniak96
Twiga szczerze mówiąc nie za bardzo ogarnam, tym bardziej, że nie widziałem żadnego toturialu po polsku(wiem.. bez anglika wiele nie zwojuję).

Potrzeby, smarty w tym mi się podoba, że mogę oddzielić skutecznie kod PHP od szablonu. Nie zagłębiałem się za wiele w działanie. Dlatego pytam się w kwestii optymalnej. smile.gif
PrinceOfPersia
Cytat
Czy opłaca się wykorzystywać je w małych projektach typu strona firmy/blog/system newsów? Co prawda jest to naprawdę przydatne narzędzie ale czy w małych projektach wiele to zmieni ?

raczej "czy NIE opłaca się ich wykorzystywać?". Wpisywanie "na żywca" kodu HTML za pomocą komendy echo i mieszanie PHP z HTML to najgorsza rzecz jaką można zrobić, bo potem po kilku miesiącach, jak będziesz chciał coś zmodyfikować, będziesz musiał szukać w całym kodzie gdzie to było, bo wszystko będzie wymieszane.

Albo: będziesz chciał przerobić strukturę strony, bo np. kumpel frontendowiec się zaoferuje, że zrobi w Photoshopie grafikę i potnie ją do HTMLa - to jak nie będziesz miał oddzielonego kodu HTML od PHP, tylko będziesz mieszał wszystko ze wszystkim, to po prostu tych zmian nie zrobisz i już. I stracisz okazję na modernizację swojej strony.

Cytat
Czy opłaca się wykorzystywać je w małych projektach typu strona firmy/blog/system newsów? Co prawda jest to naprawdę przydatne narzędzie ale czy w małych projektach wiele to zmieni ?

To nie są małe projekty. Strona firmy to zależy jakiej firmy - ale blog? Istnieją przecież całe wielkie rozbudowane CMSy do blogów (jak Wordpress). System newsów? No to idealny przykład na zastosowanie szablon, bo wtedy mógłbyś łatwiej prezentować te niusy, robić podwidoki (np. pokaż niusy tylko z tej i tej kategorii - z szablonami o wiele łatwiej się to robi, bo masz uporządkowane wszystko, możesz dziedziczyć z szablonu, wyświetlać listę obiektów na zasadzie pętli, składać stronę z mniejszych klocków).

A sama nauka systemu szablonów (jakiegokolwiek) to po prostu nauka jeszcze jednej biblioteki PHP. Więc na początku musisz trochę, poczytać, stracić ileś godzin na naukę - a potem jest łatwiej. Ale tak ze wszystkim jest.
Wazniak96
Okej, wielkie dzięki za rzucenie trochę światła na tą sprawę smile.gif

Z zapoznaniem się z biblioteką raczej nie będę miał problemu bo praktycznie przez dłuższy czas pracowałem jedynie za pomocą biblioteki (z grafiką wgl nie miałem styczności) dlatego jest to dla mnie nie lada super narzędzie Lkingsmiley.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.