Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kod kreskowy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
peterlan
Mam pytanie, dosyc istotne i nie wiem czy takie cos jest w ogole mozliwe.
znalazlem jakis skrypt ktory na podstawie numer id, generuje mi kod kreskowy.

Czyli id jest przyznawane do kazdego produktu, czy mozna na tej podstawie zakupic czytnik kodow kreskowych i zamiast wyszukiwania i wpisywania za kazdym razem numeru id, pominac ta czynnosc i tylko skanowac kod wydrukowany na produkcie, by przejsc do danego produktu?

czy ktos spotkal sie juz z takim rozwiazaniem?
spacja
Pewnie, że można użyć czytnika. Czytnik to tylko inna forma wprowadzania danych.
A kod kreskowy można generować chociażby za pomocą biblioteki TCPDF.
r4xz
1. Kupujesz
2. Plug&Play
3. Skanujesz kod - czytnik wyrzuca numer + znak nowej linii (w twoim przypadku wysłanie formularza)

Jedyne o co musisz się martwić to aby podczas skanowania kodu odpowiednie pole w formularzu było aktywne.
piotr.pasich
Zdaje się, że czytniki na końcu dodają jeszcze literę r i znak nowej linii. W ten sposób otrzymujemy komunikat "5904867583142r\n" .

Piotr
peterlan
hmm, chodzi mi dokladnie o cos takiego:

http://nside.pl/rimsys/artikel.php

tylko z tego co wiem to dobrze wyswietla sie na razie na Chromie.

Chodzi dokladnie o to bym do danego zegarka mozna bylo wydrukowac karteczke z kodem kreskowym, i pozniej zamiast szukac danego artykulu, to zeby za kazdym razem mozna bylo zeskanowac tylko, i przejsc do danego produktu.

hmm, prosze o wyrozumialosc z tego wzgledu iz strona jest w dosyc 'twardym' jezyku tongue.gif
Tajgeer
Dobrze, ale z czym masz dokładnie problem? smile.gif

Jeśli posiadasz skrypt, który potrafi zakodować pewny ciąg (ID) do kodu kreskowego, to urządzenie powinno bez problemu to odczytać.

Sytuacja wygląda podobnie jak z generowaniem kodów QR. Pierwszy lepszy generator online (chociażby http://goqr.me) może wygenerować kod, a przykładowo telefon bez problemu go odczyta.
peterlan
kod kreskowy jest generowany na podstawie id, czyli tym przypadku jest to: 1000067

Czyli rozumiem, ze jezeli kupie czytnik kodow kreskowych to nie bedzie to wymagalo jakis dodatkowych rozwiazan?
Wystarczy wyszukiwarka z polem typu search?

Tajgeer
Z tego co napisał r4xz - tak powinno być. Ja niestety nie miałem styczności z takowym czytnikiem.
memory
Ja miałem i tak jest, wrzuca do aktywnego pola smile.gif
spacja
Również miałem do czynienia z czytnikami i powtarzam kolejny raz : czytnik to nic innego jak inna forma wprowadzania tego twoje 'ID produktu'.

1. Czytnik do łapki
2. Ustawiony focus na polu (na stronie), w którym ma pojawić się twoje ID odczytane przez czytnik (możesz również ręcznie wpisać gdy czytnik nie odczyta kodu bo jest np. zamazany/brudny etc.)
3. przeważnie czytnik dorzuca na końcu łańcucha znak nowej linii -> czyli jakby ENTER co daje wysłanie danych przez formularz
4. obsługa formularza to już chyba tłumaczyć nie trzeba.

Jak widać czytnik to 'tylko' wpisanie tego ID PRODUKTU w pole - z automatu - dzięki czemu nie robisz tego ręcznie. Przydatne zwłaszcza gdy ID PRODUKTU ma np. 16 znaków i/lub produktów masz ze 100 dziennie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.