Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zacząć?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
Blackhole
Witam.

Zainstalowałem postgresql na moim Gentoo. Jak mogę teraz utworzyć jakąś bazę, na której mógłby pracować :?:

Pozdrawiam.
sf
Wydaje mi się, że taka informacja jest na 100% w dokumentacji na stronie postgresql. Toteż wystarczy tylko poszukać.
Blackhole
Oglądałem tam i uzyskuję błąd, który jest tam też opisany.
Cytat
createdb: could not connect to database template1: could not connect to server: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Is the server running locally and accepting
connections on Unix domain socket "/tmp/.s.PGSQL.5432"?
Chodzi mi właśnie o to, co robię źle, że ten błąd się pojawia.

Do tej pory zrobiłem
Kod
initdb
gdy byłem zalogowany na koncie postgres. Potem wystartowałem
Kod
postgresql start
I przy tworzeniu nowej bazy wychodzi powyższy błąd worriedsmiley.gif

---- Poprawione ----
Już sobie poradziłem biggrin.gif
Jabol
to może napiszesz jak? Zapewne wielu innych użytkowników gentoo też będzie się nad tym zagadnieniem głowić, ponieważ jest to jednak *ciutkę* inaczej w gentoo, niż na surowym, własnoręcznie skompilowanym postgresie...
ins@ne
Jabol: a w gentoo to sie wszystkiego wlasnorecznie nie kompiluje? Przynajmniej mi sie zawsze wydawalo, ze o to w nim chodzi i w tym jego urok smile.gif...
Ale przylaczam sie do prosby bo sam zaniedlugo mam zamiar sie przesiasc na gentoo to pewnie mi sie przyda smile.gif
Blackhole
Po prostu uruchomiłem rano komputer wpisałem z roota
Kod
# postgresql start
i wszystko zadziałało. Może przedtem robiłem coś w złej kolejności rolleyes.gif
ins@ne
nieee... ja mysle, ze to kwestia tego, ze rano to bylo. W koncu "kto rano wstaje temu Pan Bog daje" - stare aczkolwiek prawdziwe smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.