kamilweb
16.05.2014, 10:08:12
Witam na forum,
chciałbym poprosić Was o pomoc, mam w bazie danych ok 67 tabel, wiem że to jest skandal, mam czat na stronie internetowej i w bazie danych do każdego pokoju mam osobną tabelę, jak to połączyć aby wszystkie pokoje miały wspólną i abym nie musiał co chwilę tworząc nowy pokój robić odrębnej tabeli.
Uprzedzam że jestem laikiem w tych sprawach, stronę tworzę dla siebie i nie mam nic wspólnego z programowaniem więc proszę o wmiarę łopatologiczne wytłumaczenie.
pozdrawiam wszystkich
Pyton_000
16.05.2014, 10:10:57
Tworzysz tabelę na listę pokoi, a potem tworzysz tabelę na czat dodając ID pokoju
kamilweb
16.05.2014, 10:28:47
Pewnie to brzmi łatwo, ale dla mnie nie jest, więc w tej chwili mam 4 tabele do jednego pokoju: ajax_chat_bans, ajax_chat_invitations, ajax_chat_messages, ajax_chat_online.
I do każdego pokoju mam takie tabele porobione i w każdej tabeli mam kolumny i indeksy.
W tych nowych 2 tabelach mam zrobić takie same kolumny i indeksy ? Mam te tabele nazwać np. ajax_chat_room i ajax_chat_czat plus id pokoju czyli ? numerki pokojów ? tyle ile ich mam ? Nie wiem jakie miałbym tam porobić indeksy i kolumny.
Pyton_000
16.05.2014, 13:37:40
do tych 4 podstawowych tabel masz dorobić 1 np. ajax_chat_rooms i tam trzymać nazwy pokoi, a w tych 4 masz dodać room_id i na nim index.
Oczywiście wszystko musi być też zmienione w kodzie strony bo inaczej zmiana nic ci nie da
PS. Backup bazy danych to podstawa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.