Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jeden plik index.php dla wielu podkatalogow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
robert1974
witam,
kolejne z moich lamersko podstawowych pytan, no coz taka droga nauki...

mam sub-domene: artykuly.jakasdomena.com i zalozmy ze chce przygotowac serie artykulow

tworze na serwerze podkatalogi, np:
/czesc1-jak-nie-przytyc
/czesc2-jak-przytyc-szybko
/czesc3-schudlem-40kg

czyli dostep do artykulu jest poprzez: artykuly.jakasdomena.com/czesc1-jak-nie-przytyc

mam index.php ktory buduje mi strone (jej wyglad), a tresc artykulu jest w pliku tresc.php

zatem w kazdym podkatalogu mam index.php i tresc.php (index.php wykorzystuje tresc.php)

1. czy to wogole ma sens?
2. jak zmieniam cos w index.php to musze zmodyfikowany plik kopiowac do wszystkich podkatalogow sad.gif
3. moze mi ktos podpowiedziec jak to powinno by zrobione?

pozdrawiam.
Spawnm
Proszę nadać sensowny tytuł tematu, inaczej zostanie zamknięty.
robert1974
czy podpowie ktos jak to rozwiazac?
dzieki.
SaMi
W wielkim uproszczeniu

plik .htaccess
  1. RewriteRule ^/([a-z_0-9\-]+)\.html$ /artykuly.php?id=$1 [L]

w plik artykuly.php
  1. if($_GET[id]){
  2. $get = $_GET;
  3. include('/'.$get[id].'/tresc.php');
  4. }

Na twoim miejscu nie robił bym artykułów pod subdomeną, głównie z powodu SEO. Google traktuje teraz subdomeny jak odzielne domeny a więc siła jaką dają Ci artykuły kierowana jest na subdomenę a nie główną domenę.
robert1974
osssssz kurcze, jak zagadka matematyczna, chyba lapie, ale przestudiuje i sprobuje. wielkie dzieki.

na glownej domenie mamy juz forum.
ogarnalem dodawanie domen a poniewaz kazda mozna kierowac do odzielnego katalogu na serwerze, to wyglada to prosto i atrakacyjnie, stad stosuje.

za malo jeszcze potrafie, wiec pewnie malo optymalnie to wszystko projektuje i koduje, ale kazdego dnia troche do przodu ... z czasem sie naucze.

pozdrawiam i odezwe sie w tej sprawie po testach.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.