tomsi
17.09.2015, 23:21:11
Chciałem zrobić aktualizację firmware routera TP-LINK TD-W8901G.
Niestety coś poszło nie tak i oprócz diody POWER nic nie działa. Robiłem już reset szpilką z tyłu, odłączałem z prądu i nic. Nie mogę też się połączyć z poziomu przeglądarki.
Da się jeszcze coś z tym zrobić?
Jeśli nie to jaki polecacie router z WIFI zamiast tego uszkodzonego?
Który wybrać router?
1) TD-W8960N
2) TD-W8968
3) TD-W8961ND
4) TD-W8951ND
Spróbuj tak, wyłącz router, trzymaj reset szpilką i podłącz do prądu trzymając reset cały czas (przez 10-15s), prawdopodobnie nie pomoże

Ale spróbować możesz tym sposobem. Jeśli nadal nie będzie trybił, to podłącz go do kompa przez ethernet, o ile led się włączy i pokaże połączenie, to spróbuj snifferem sprawdzić czy występuje jakakolwiek komunikacja.
Prawdopodobnie jest uwalony i będzie ciężko cokolwiek ogarnąć i byś musiał się hardware'owo pod niego podłączyć i go przeflashować.
Poszukaj pod frazą "hard reset", z tego co znalazłem jest kilka sposobów do tego modelu, poza tym reset nie działa od tak, musisz chwilę poczekać na wgranie całości. Z innego modelu mogę polecić TD-W8961ND, sprawdza się, dobry zasięg, nie przegrzewa się.
edycja:
A i jeszcze chyba masz opcje resetu w programie zamieszczonym na płycie cd.
sazian
18.09.2015, 18:21:07
raczej marne szanse żeby wstał. Zostaje pewnie tylko wgranie nowego softu przez post serwisowy o ile takowy posiada.
Jeśli interesuje cię porządny sprzęt to poszukaj czegoś pokroju wrt54gl
tomsi
18.09.2015, 19:57:42
No już próbowałem resetować trzymając przycisk reset i wyłączać zasilanie, potem włączać i nic. Próbowałem połączyć się przez telnet i nic. W ogóle jak podłącze kabel to zero reakcji, tylko świeci się dioda POWER.
Pyton_000
18.09.2015, 20:39:40
albo oddasz go na jakiś dobry serwis gdzie Ci go postawią albo sam będziesz się bawił. Tu masz coś +/- na ten temat:
http://piotrbania.com/all/articles/tplink_patch/Niestety pewnie wgrałeś złą wersję firmware i dla tego Ci padł.
tomsi
19.09.2015, 23:12:39
Zobaczę czy się będę w to bawił.
Z tego tekstu wynika, że modele, które biorę pod uwagę (TD-W8961ND, TD-W8951ND), też są kiepskie pod tym względem?
Cytat(tomsi @ 20.09.2015, 00:12:39 )

Z tego tekstu wynika, że modele, które biorę pod uwagę (TD-W8961ND, TD-W8951ND), też są kiepskie pod tym względem?
Żadne nie są kiepskie. Do każdego sprzętu możesz wgrać nowy rom, trzeba to tylko zrobić zgodnie z instrukcją do danego modelu np. ten sam sprzęt ma kilka wersji i w każdej wgrywa się inaczej nowy fw.
tomsi
21.09.2015, 21:00:12
Waham się między TD-W8960N a TD-W8961ND z lekką przewagą na ten pierwszy.
Posio
22.09.2015, 22:06:39
Szczerze ? Miałem zaufanie do TP-Linków, do póty, do póki wszystko chodziło. Pierwszy router, nie pamiętam już dokładnie modelu, ale kosztował coś w granicach 60 - 70 zł, padł identycznie jak koledze z tego tematu, podczas wgrywania firmware'u (dodam że na pewno dobrego i skierowanego dla tego modelu) router padł i świeciła się tylko dioda zasilania. Ponoć wystarczy wymienić kość z pamięcią i wszystko będzie banglać, ale komu się chce w to bawić skoro za grosze można kupić następny szajs... Przedwczoraj, padł mi następny troszkę droższy (taki z dwoma antenkami), switch sprawny, po Wifi tragedia, jakiekolwiek zapytania trwają długimi minutami, ping w okolicach 1000 ms to minimum - także też do wywalenia, chyba że będzie mi potrzeby switch. Na szczęście posiadam troche droższą wersję tp link 1043 V2 i on już od ponad roku sprawuje się bardzo dobrze (ponoć V1 również jest bardzo dobry). Kupiłem dziś jakiegoś ASUSa za 170 złw komputroniku i powiem wam, że jestem pozytywnie zaskoczony. Oprogramowanie na pierwszy rzut oka, wydaje się być o niebo bardziej stabilne niż te wgrywane do tp-linków. Jeśli chodzi o samą pracę, też nie mam mu nic do zarzucenia. Zazwyczaj chodzi pod obciążeniem około 6 urządzeń bezprzewodowych (non stop), 4 kamer (oczywiście na drodze postawiony jest jeszcze switch) i serwera który obsługuje owe kamery IP i moje zapotrzebowania dot. programowania. Póki co wszystko gra i nie ma potrzeby restartowania go co kilka godzin tak jak w przypadku poprzedniego tp-linka.
Tak serio to po prostu nie chce mi się sprawdzać modeli powyższych urządzeń, ale gdyby kogoś to interesowało, to wstanę i to sprawdzę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.