Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][Symfony2]rozproszona forma edycji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sobieski993
Hej

Ucze sie wlasnie symfony i robie sobie strone.

Mam taka sytuacje - mam model ktory zawiera 4 kolumny - id, name, description, wiki

Chcialbym teraz zrobic 3 strony do edycji kazdej osobno - jeden form do edycji wiki, jeden do edycji description i jeden do edycji tytulu.

Z CRUD generatora mam taki kod:
  1. private function createEditForm(Project $entity)
  2. {
  3. $form = $this->createForm(new ProjectType(), $entity, array(
  4. 'action' => $this->generateUrl('projects_update', array('id' => $entity->getId())),
  5. 'method' => 'PUT',
  6. ));
  7.  
  8. $form->add('submit', 'submit', array('label' => 'Update'));
  9.  
  10. return $form;
  11. }

w ProjectType mam informacje nt. kontrolek forma. Moge np. jedna zakomentowac, zmienic itp;

Jednak chcialbym to ukryc na potrzeby jednej strony, a na potrzeby drugiej zostawic. Moglbym oczywiscie zrobic kopie klasy ProjectType. Ale czy tedy droga? Czy moze lepiej to zrobic jakos inaczej?

Pzdr.
thek
Domyślnym zachowaniem przy formularzach jest tworzenie niezależnych Type, które odpowiadają za konkretne działania. Osobiście nie widzę sensu w aż tak rozdrobnionej formie zapisu, ale może to tylko jakiś prosty przykład by pewną ideę zamodelować. Może chodzi Ci być może o mechanizm Validaton Groups, o czym my nie wiemy...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.