Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aktualizacja w czasie rzeczywistym
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
djtomaszq
Pomóżcie mi znaleźć rozwiązanie na taki problem.

Mam baze danych druzyn i ich punktów. Pobieram je do tabelki na stronie.
Na drugiej podstronie mam spotkania tych druzyn (kolejki) w ktorych na zywo zmieniac bede wynik i chce aby w zaleznosci od wyniku dodawało 1, 3 lub 0 punktow ktorejs z druzyn do bazy danych zeby automatycznie na stronie tabeli aktualizowaly sie miejsca tych druzyn, tylko że jak porównuje wynik i dodam punkty dla druzyny a w trakcie meczu wynik kilkakrotnie sie zmieni to bedzie dodawało ciągle punkty do poprzednich, ten problem nie wiem jak rozwiązać..
bobek358
Nie do końca rozumiem końcówki:
Cytat
a w trakcie meczu wynik kilkakrotnie sie zmieni to bedzie dodawało ciągle punkty do poprzednich, ten problem nie wiem jak rozwiązać..

ale wydaje mi się że tabele z wynikami powinieneś generować przez np ajax w interwale czasowym np 5s-10s i to załatwi problem.
djtomaszq
Kiedy zmieniam wynik w trakcie to z 1:0 doataje 3pkt a po 5 minutach moze byc 1:1 i wtedy po 1pkt. Czyli jakby po 1:0 dopisalo 3pkt do bazy i wynik po 5 min by sie zmienil to strona odswiezona doda kolejny 1pkt do porzednich 3pkt a to juznniee bedzie prawda.

Nje znam ajaxa i nie wiem o co w tym chodzi..
bobek358
Ja tutaj nie widzę problemu. Dodajesz aktualnie strzelone bramki do bazy i to na ich podstawie liczysz stan punktowy i wtedy ewentualnie zapisujesz wynik punktowy do bazy.
Teraz jeśli padnie kolejny gol to znowu na podstawie strzelonych bramek a nie punktów, wyznaczasz aktualny stan i znowu obliczasz ilość punktów i aktualizujesz wpis w bazie.
djtomaszq
Racja... O tym nie pomyślałem, tylko nad kodem teraz muszę pomyśleć jak to najprościej zapisać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.