kicaj
3.05.2003, 22:17:38
Wiem ze wiekszosc programistow ma osobno kogos do grafiki ale Ci co sami wszystko tworza kod+grafika na czym ja robią?
Adobe Photoshop?
Paint Shop Pro?
3d max?
Jakie inne??
Ja sie zabawiam Paint Shop pro 7.04 ale zamierzam za jakis czas fkoncu przysiasc do Photoshopa...
kicaj
4.05.2003, 00:49:42
...to podobnie jak ja tylko ze nie mam czasu zajac sie porzadnie Photoshopem
ramze
4.05.2003, 13:10:21
Programów jest cała gama, wymienię kilka najbardziej popularnych photoshop, corel, illustrator, może painter (ale to strony o bardziej artystycznym wyglądzie) Paint shop pro (odradzam, z czasem okazuje się, że lepszym rozwiązaniem by był photoshop). No i to taka podstawowa ekipa, no chyba, że programy do 3D ale są strasznie skomplikowane i cięzko je opanowac (Lightwave, 3Ds max, Maya, Cinema... i wiele wiele innych [kolejność od najlatwiejszego]). Do nauki photoshopa polecam www.photoshop.pl i książeczkę (nawet cieniutka, ale żeby chociaż szczegółowo opcje były opisane).
ja także preferuję photoshop który moim zdaniem jest najlepszy.
Wankster
4.05.2003, 14:02:00
Jak wyżej

Photoshop 6.0.1 CE
wassago
4.05.2003, 14:14:13
ja uzywam sobie:
Paint Shop Pro 7.04
Paint Shop Pro 6.05
Photoshop 5.5 PL
i to wystarcza 8)
Jabol
4.05.2003, 14:22:02
photoshop jest najlepszy, ale czasami używam też fireworksa 4 i photoimpacta 8, które do niektórych zastosowań są uważam lepsze!
xenka
12.05.2003, 07:01:10
Wybor programu zalezy w duzej mierze od tego jaki typ grafiki chcesz stworzyc (2d, 3d, wektory). Najpopularniejszym programem jest photoshop, co nie znaczy, ze do wszystkiego jest dobry. Graficy czesto korzystaja z kilku programow na raz. Ale najlepszy jak dla mnie jest nadal photoshop. Doskonale sie nadaje do tworzenia grafiki na potrzeby stron www.
DeyV
12.05.2003, 11:09:51
temat zmoderowano - ciąg dalszy
hydepark -> Powitanie Kamili
Seth
12.05.2003, 11:13:18
Ja na pocztku bylem zwolennikiem tylko Paint Shopa Pro i w razie potrzeby 3DSMaxa. Jednak od dluzszego czasu pracuje przy projektowaniu stron tylko w Photoshopie (+ czasami 3ds max).
Natomiast wycinanie itp. robie w Phaint Shopie.
DeyV
12.05.2003, 13:52:16
Ja natomiast wywodzę się z tej drugiej szkoły, preferującej pakiety corelo-podobne. I choć z zasady grafiką się nie zajmuję - to, jak już, tylko Corel Photopaint
A 3D - ostatnio zadziwiły mnie możliwości Cinemy, która, mimo że w obyciu znacznie prostrza niż Studio 3d Max, umożliwa szybkie tworzenie ciekawych rzeczy.
Cytat
Lightwave, 3Ds max, Maya, Cinema... i wiele wiele innych [kolejność od najlatwiejszego]).
A mi coś sie wydaje, że kolejność jest dokładnie odwrotna. Ale cóż - wszystko rzecz gustu.
spenalzo
12.05.2003, 18:27:11
Ja swoje strony robię w Photoshopie 6, nie stosuję innych upiększaczy a w szczególności nie cierpię stron w całości we flashu (modemowiec).
Tworząc projekt stawiam na funkcjonalność serwisu a nie jak na wodotryski.
Teraz pewnie Wam się narażę, ale powiem, że strona twins.boo.pl nie podob mi się za bardzo, jest nieczytelna. Zaprojektowana dobrze, ale nieczytelna..
scanner
12.05.2003, 18:38:30
Cytat
Teraz pewnie Wam się narażę
Nie narazisz się. Tu jest tolerancyjne towarzystwo, pod warunkiem, że krytyka jest konstruktywna.
Ja do grafiki używam PSP7AE - mają mi do firmy kupic wersje PL

)
Co nie zmienia faktu, że grafik ze mnie żaden.
Jabol
12.05.2003, 18:47:34
Cytat
Teraz pewnie Wam się narażę, ale powiem, że strona twins.boo.pl nie podob mi się za bardzo, jest nieczytelna. Zaprojektowana dobrze, ale nieczytelna..
Strona może i nawet i jest czytelna, ale ładuje się około 20 sek na stałym łączu!! poza tym ja osobiście wole efekty uzyskane za pomocą kodu (DHTML), który na tej stronie nie jest najpiekniejszy. Tam jest również tekst na obrazkach w zwykłym menu, które uwazam za coś w stylu eval() w programowaniu, takie moje wrażenia od strony internauty, bo jeśli chodzi o grafike to nie można zarzucić naprawdę nic...
catwomen
26.11.2005, 19:17:24
mam pytanie jak wycinać postać(nie ręcznie) w paint shopie lub photo shopie?
Kinool
26.11.2005, 23:22:40
co do grafiki na strone to w 95% jest to grafika rastrowa a nie wektorowa wiec Photoshop

CorelDraw (grafika wektorowa) ale bardziej niz Corela preferuje Ilustratora albo Freehand ze wzgledu na lepsze wsparcie we Flashu.
No ale jak juz napisalem w przytlaczajacej wiekszosci jest to Photoshop i nie wyobrazam sobie niczego innego. Z PSem jestem od wersji 4.0 po obecna 9 (CS2) jak ktos ma starszy sprzet to polecam 7 bardzo podobne mozliwosci co 9 ale znacznie mniej zasobow pozera

@scanner odradzam ci Photoshopa (i nie tylko) w wersji PL a to z tego wzgledu ze wiekszosc tutkow czy opisow jes po angielsku a polskie tlumaczenie pozostawia wiele do zyczenia, sam mam w pracy wersjie PL bo angielska byla trudniej do zdobycia i psiocze nonstop

z pamieci che wybrac jakas opcje i albo znajduje sie w nieco innym miejscu ale jest jakos dziwnie przelumaczone :|
podsumowujac Photoshop to potezne narzedzie, ale aby go dokladnie poznac by poruszac sie i pracowac na jakims poziomie troche czasu trzeba spedzic nie wspominajac juz o podstawach grafiki ktore trzeba znac zeby wiedziec co sie robi
Speedy
26.11.2005, 23:40:20
Fajnym, prostym w obsłudze programem, który świetnie się nadaje do tworzenia grafiki na www jest Pixia - freeware - sam korzystam - polecam

.
Nie ma on wprawdzie tak ogromnych możliwości jak niektóre większe programy, ale można w nim stworzyć większość grafiki na stronę, a jakieś specyficzne poszczególne efekty/elementy dorobić sobie czymś innym

.
__nvm
30.12.2005, 23:49:45
moj warsztacik opiera sie na
zend studio + photoshop 7.0 + cinema 4d + total commander + krasnal 2.6
imo takie polaczenie jest najwydajniejsze [;
chmolu
31.12.2005, 00:47:44
Widzę, że jakoś wszyscy chętnie się chwalą swoimi oryginalnymi PhotoShopami...
Ja się zastanawiam nad nauką Gimpa, ale nie w wersji oryginalnej, bo ta doprowadza mnie do furii po kilku minutach pracy. Gimp to potężne narzędzie, ale interfejs jest wyjątkowo sadystyczny i blokuje potencjał, jaki drzemie w tym programi. Na szczęście ktoś to zauważył i tak powstał GimpShop, w którym menu zostało bardziej uporządkowane (na wzór Photoshopa). Gimpshop ma na celu ułatwić wyjadaczom photoshopa przejście na Gimpa

Linki:
http://plasticbugs.com/index.php?p=241http://blog.yumdap.net/archives/20-GIMPshop-for-Windows.htmlhttp://www.gimpshop.net/Wymyśliłem sobie, że chyba czas wreszcie nauczyć się trochę SVG (przy użyciu programu Inkscape). Zobaczymy, jak mi to pójdzie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.