Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Automatyczne tworzenie podstron
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Damalin
Witam, czy mógłby mi ktoś napisać jak stworzyć skrypt który będzie mi pobierał wygląd strony i będzie tworzył z tego podstrony w folderze /projekty podmieniając tylko dane na takie które zostały podane przez użytkownika w formularzu ? formularz mam gotowy wraz z dodawaniem tych danych do bazy mysql. Oraz chciałbym żeby nazwa tej stworzonej podstrony zapisywała się w bazie żebym mógł potem ją przypisać do danego użytkownika. Byłbym wdzięczny za pomoc smile.gif
czychacz
poczytaj o .htaccess - jeśli dobrze zrozumiałem, to chodzi ci o coś w stylu /projekty/aaa, co w .htaccess możesz przekierować na /projekty/index.php?page=aaa
Damalin
Cytat(czychacz @ 4.12.2016, 17:32:23 ) *
poczytaj o .htaccess - jeśli dobrze zrozumiałem, to chodzi ci o coś w stylu /projekty/aaa, co w .htaccess możesz przekierować na /projekty/index.php?page=aaa

Rozwiązałem problem , lecz mam teraz inny, pobrałem przez formularz dane od użytkownika do bazy, stworzyłem plik.php z nazwą jego nicku wraz z zawartością swojego szablonu, ale chciałbym teraz żeby dane w tym nowo stworzonym pliku się zmieniły na te z bazy, ale nie bardzo wiem jak przypisać ten plik do tych wartości z bazy, jedynie na myśl przychodzi mi porównanie autora z bazy z nazwą pliku bez rozszerzenia, ale nie bardzo wiem jak odczytać nazwę pliku w którym ma się wykonać skrypt bez rozszerzenia
nospor
Totalnie zle sie zabrales do tego.

Masz miec tylko jeden plik php, ktory do bedzie wyswietlal twoj layout or dodatkowo bedzie pobieral dane z bazy dla danego uzytkownika i je tez wyswietlal.
Tworzenie oddzielnego pliku php dla kazdego usera to jedno wielkie nieporozumienie.
IAmBoskiM
Dokladnie tak jak nospor napisal - niewarto sie w cos takiego bawic. Pomysl sobie, ze masz jakims cudem 1 milion uzytkownikow i jedna strona wazy 4 kB. 4 kB * 106... Czyli ~4 GB. 4 GB zamiast moze dajmy na to 10 kB w jednym pliku. Troche roznicy jest.
nospor
@IAmBoskiM tu juz nie chodzi nawet o rozmiar sumy plikow ale o zwykla wygode i zdrowy rozsadek. To co chce zrobic autor jest niewygodne i dalekie od zdrowego rozsadku wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.