Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Łamanie linni a textarea
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Roberti1
W formularzu mam m.in. pole typu textarea. po wprowadzeniu np. linia1, linia2, linia3 w pliku rtf w określonym przeze mnie miejscu wprowadzone dane wyświetlają się w jednej
linii a powinno być:
linia1
linia2
linia3
Próbowałem poprzez nl2br niby fajnie się łamie, ale niestety dodaje znacznik <br> co jest nie do przyjęcia.
Próbowałem poprzez "\r\n" też łamie ale na początku dokumentu rtf a nie w miejscu gdzie powinien.
Proszę pomóżcie. Poniżej fragment kodu odpowiadającego za textarea:
CODE
<?php
$_POST['nr'];
$file_name='New.rtf';
header( 'Content-type: application/msword' );
header("Content-Disposition: inline; filename=konwersja.rtf");
$nazwa_pliku = 'konwersja.rtf';
$wyswietl = file_get_contents($nazwa_pliku);

$wyswietl = str_replace('^^nr^^', $_POST['nr'], $wyswietl );

// wyświetlenie gotowego dokumentu
echo iconv("UTF-8", "Windows-1250//TRANSLIT", $wyswietl);
?>
Pyton_000
W RTF \line jest znakiem załamania linii
Roberti1
Rozumiem iż chodzi Ci o wpisanie w dokumencie rtf w trybie edycji znaku "\line". Jeśli tak to niestety nie działa.
Pyton_000
Dodaj spację po \line

Testowałem i działa.
Roberti1
Przykro mi ale nie działa. Być może u Ciebie jest Ok. bo "łamiesz" tekst na pustej stronie. Ja musze zrobić to w komórce tabeli. U mnie miejsce gdzie ma być załamany tekst wygląda tak
CODE
\cellx9728\pard\intbl\qc ^^nr^^\par
Roberti1
Cytat(Niree @ 10.12.2016, 23:19:52 ) *

Dzięki Niree ale przed zgłoszeniem mojego problemu, przeglądałem sporo zasobów i nie znalazłem satysfakcjonującego mnie rozwiązania.
Stąd też zadałem pytanie na forum.
trueblue
W windowsowym Wordpad taka konstrukcja łamie linię w komórce:
\intbl abc\line xyz\cell

Czemu preferujesz pliki rtf a nie pdf?
Roberti1
Cytat(trueblue @ 11.12.2016, 13:36:48 ) *
W windowsowym Wordpad taka konstrukcja łamie linię w komórce:
\intbl abc\line xyz\cell

Czemu preferujesz pliki rtf a nie pdf?

Spróbuje Twojego rozwiązania "po obiadku". Może właśnie to jest to czego potrzebuję.
W rtf-ie łatwiej mi budować różne tabele.
Oczywiście jeśli nie uda mi się "połamać" trzeba będzie zacząć z pdf-em.
trueblue
Tyle, że to nic innego jak wcześniej zaproponowane rozwiązanie przez Pyton_000.
Chyba, że Ty inaczej budujesz komórkę.

Nie wiem czy masz świadomość tego, że do pdf są biblioteki, które parsują html, a w html, takie jest moje zdanie, jest łatwiej budować tabele niż w rtf.
Roberti1
Prawda jest taka, że niestety nic nie pomaga w odpowiednim przeniesieniu do nowej linii.
Jeśli wpisze \line przed znakiem ^^nr^ to działa tak , że cały wpis jest widoczny od nowej linii ( bez załamania), jeśli wpisze \line po znaku ^^nr^^ to niestety nic się nie zmnienia ( nie załamuje )
Próbowałem jeszcze raz kombinacji nl2br i \r\n to efekt jest taki, że ładnie załamuje, nie ma znacznika <br> ale niestety dane wyświetlają się na początku dokumentu, a nie w określonym przeze mnie miejscu.
Nic tak szybko nie buduje tabel jak po prostu kopiowanie ich z innych dokumentów ( oczywiście moich ) a później wprowadzać dane przez formularz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.