Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache 2 nie działa
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Blackhole
Mam zainstalowane Apache 2, php 4.3.10 i Postgres 7.4.6.

Serwer Apache się uruchamia prawidłowo. Jednak, gdy w przeglądarce wpiszę
Cytat
to wyskakuje
Cytat
Forbidden

You don't have permission to access / on this server.
Apache/2.0.52 (Gentoo/Linux) php/4.3.10 Server at jacek.lan.home Port 80

DocumentRoot mam ustawione na "/home/jacek/WWW" i mam tam plik index.php. Wnioskuję więc, że powinno działać... a nie działa sad.gif

Może ktoś pomoże?

------- Dodane -------
Jak zmieniłem DocumentRoot na "/var/www/localhost/htdocs" i tam wrzuciłem plik index.php, to zadziałało.
Ale dlaczego nie działa przy innym katalogu głónym :?:
sf
Nie masz przypadkiem chrooted apache? tongue.gif Poczytaj sobie o tym winksmiley.jpg

Zrob sobie takie cos :
ln -s /var/www/users/uzytkownik /home/uzytkownik/public_html

Jeszcze potem wlasciciela katalogow musisz zmienic bodajze.

Oczywiscie musisz ustawic w httpd.conf directory userow na /var/www/users/* czy jakos tak smile.gif
Blackhole
Cytat(sf @ 2005-02-07 15:09:09)
Nie masz przypadkiem chrooted apache? tongue.gif

Raczej nie, gdyż nie mam nawet katalogu /chroot.
sf
Cytat(Blackhole @ 2005-02-07 18:06:14)
Cytat(sf @ 2005-02-07 15:09:09)
Nie masz przypadkiem chrooted apache? tongue.gif

Raczej nie, gdyż nie mam nawet katalogu /chroot.

Co ma do tego folder? Polega to mniej wiecej na tym, ze apache widzisz katalog /var/www jako / smile.gif Czyli nie ma innych. Stosuje sie to w celach bezpieczenstwa. Dzieki temu zaden skrypt php nie przejdzie do katalogu domowego uzytkownika... poczytaj sobie na necie o tym.
crash
[ot]Chroot to ogólnie ograniczenie dostępu programu do określonych zasobów np. instalacja całości w określonym katalogu, uruchamianie z poziomu użytkownika o ograniczonych uprawnieniach itp.[/ot]
Blackhole
No dobra. A jeśli miałbym chrootowanego Apache'a, to jak go zmienić na "normalnego" :?:
sf
U mnie trzeba w rc.conf dodać parametr -u ... httpd_flags="-u". Wiem bo czytam FAQ. Natomiast jak jest u Ciebie to sorry, ale to Twój system. Jak sobie nie radzisz to przejdź na Windows. Zwłaszcza, że chroot nic nie przeszkadza. Podałem Ci byś zastosował symlinka i nawet nie zauważysz, że to jest chroot.
Blackhole
Spoko. Dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.