rad3k
29.04.2005, 21:17:16
Cześć.
nauczyłem się w miarę dobrym stopniu html'a i teraz chciałbym nauczyc się czegoś innego. Nie wiem za bardzo od czego zacząć i co byłoby najprostsze. Czy może mi ktoś wytłumaczyc do jakiego rodzaju stronek przydaje się php.
Kuziu
29.04.2005, 21:20:39
Głównie do tych, w których zawartość ma być generowana dynamicznie.
Np. news'y. Przy każdym wejściu nastronę może pojawić się nowy news jeśli Ty lub ktoś inny kto ma do tego uprawnienia go doda.
W połączeniu z bazą danych lub w gorszym wypadku operując na plikach można właśnie takie i inne informacje przechowywać na serwerze a pozniej je odpowiednio do potrzeb przekazywać do użytkownika.
Vertical
29.04.2005, 21:26:34
Przy newsach, przy generowaniu numeru IP, przy logowaniu...
hwao
29.04.2005, 21:58:30
Jak dlamnie php ma miliony zastosowan i jedyne co je ogranicza to Twoja wyobraznia ;P
Co do jego nauki to poczatki sa trudne

moze jako ze umiesz html zainteresował bys sie JavaScriptem ?
sobstel
29.04.2005, 22:44:21
SongoQ
30.04.2005, 00:07:56
@hwao
Cytat
Jak dlamnie php ma miliony zastosowan i jedyne co je ogranicza to Twoja wyobraznia ;P
Jesli ograniczniem jest Twoja wyobraznia a wychodzisz z zalozenia ze nie wiesz czego chesz - czyli chesz wszystko (nieskonczonosc) => php <=> nieskonczonosc zastosowan.
yavaho
30.04.2005, 00:50:12
Kod
Głównie do tych, w których zawartość ma być generowana dynamicznie.
A gdy strona z zalozenia ma byc statyczna to php mozna uzyc tylko dla samej wygody budowania strony.
Najprostrzy przykład zastosowania php:
Robisz jeden plik w ktorym bedzie tylko menu i za pomoca php do każdej strony dolaczasz sobie to menu. W przypadku HTML'a musiał byś umieszczac to menu w kazdym pliku html z osobna - a ile potem jest roboty aby coś zmienic w menu

W przpadku php edytujesz tylko jeden plik.
Lub na odwrót:
Robisz jeden plik index.php w ktorym znajduje sie naglowek, menu i stopka. A glowną (środkową) cześć strony dolaczasz z innych plikow.
rad3k
30.04.2005, 17:26:44
Czyli co polecacie na początek. Z tego co wiem to do różnego rodzaju sond, ankiet, forum to najlepszy chyba będzie właśnie php. Tak?
SongoQ
30.04.2005, 17:37:02
Jesli "liznołes" choc troszeczke C lub innego jezyka to php wdrozyc bedzie bardzo latwo.
rad3k
30.04.2005, 17:51:59
niestety znam tylko html'a. II zabardzo nie wiem o co chodzi w php. Więc bardzo was proszę o wytłumaczenie, jakiego rodzaju mogę zrobić stronki i jak to mniej więcej wyglada. Ja sobie myślę że tak: robie stronke w html'u a potem dodaje php, czyli szkielet w html a np jakąś ankietę w php. Ale nie wiem czy to dobrze rozumiem.
sobstel
30.04.2005, 17:57:40
Cytat(rad3k @ 2005-04-30 17:26:44)
Z tego co wiem to do różnego rodzaju sond, ankiet, forum to najlepszy chyba będzie właśnie php.
w tym momencie programisci ASP czy JSP na pewno by sie obrazili, ale skoro jestesmy na forum php to powiedzmy ze tak ;-)
SongoQ
30.04.2005, 17:58:24
TO trudno bedzie Ci wytlumaczyc o co chodzi w php jesli nie wiesz co to jest programowanie. Radze poczytac jakis kurs, zrozumiec i wtedy zabrac sie za pisanie czegokolwiek.
rad3k
30.04.2005, 17:59:47
ale to "tak" to tak naprawdę, a nie dlatego że jesteśmy na stronie o php. Mógłbyś napisać coś więcej na pytania z poprzedniego postu?
sobstel
30.04.2005, 18:11:02
@rad3k, na swiecie jest setki tysiecy programistow, ktorzy uczyli sie sami, sami poznawali co to je pascal, c, php czy inny jezyk i to czesto w czasach kiedy nie bylo takiego wynalazku jak google, czy tez byl mocno niedoskonaly. jesli trafiles na problem wielu ludzi ci tu z checia pomoze, ale nikt nie bedzie ci jak dziecku tlumaczyl co to php i wprowadzal w tajniki programowania. tak wiec najlepiej idz do ksiegarni, wzglednie biblioteki, kup/wypozycz ksiazke dla poczatkujacych ("php - to proste" - polecam, tania i bardzo dobra poczatkujacych) albo pogoogluj dobrze.
rad3k
30.04.2005, 18:20:06
dobra! dzięki! Ja się tylko boję że kupię książkę i nic z tego nie będę wiedział i 100zł będzie w szafce leżeć

. Poprostu pytam tylko jaką książkę mam kupić: Java, php czy może zacząć od C++ albo nawet Pascala. Nie wiem co będzie najbardziej przydatne? Jeżeli tego się dowiem to będę wdzieczny i już was nie będę dręczył

.
Zacznij od assemblera :/ Czaisz się czaisz, jakbyś miał zapał to byś posiedział na googlach i zaczął pisać jakieś proste helołłordy, a taki topic jest bez sensu. Sprawiasz wrażenie gościa która sam nie wie czego chce, i nie wie czy chce.
rad3k
30.04.2005, 18:42:15
Szkoda. Ale tak dzięki. No to spadam na google.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.