Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sprawdzić na innym serwerze czy istnieje plik
Forum PHP.pl > Forum > PHP
filus
Mam problem, jak sprawdzić istnieni pliku na innych serwerach. Mam do sprawdzenia ponad 500 linków i musi to byc bardzo szybki algorytm. Sprawdzalem za pomoca funkcji fopen(), ale trwa to strasznie dlugo.

Prosze o pomoc, wystarczy wskazowka gdzie mam szukac
crash
Bez zdalnego łączenia się (przez fopen czy fsockopen) raczej się nie da.
filus
Cytat(crashu @ 2005-05-18 07:41:14)
Bez zdalnego łączenia się (przez fopen czy fsockopen) raczej się nie da.

dzięki za chęci, bbede szukal dalej.
dr_bonzo
Dla sprawdzenia kazdego linka MUSISZ sie polaczyc z serwerem i to zajmuje najwiecej czasu -- wiec algorytm tu nic nie da -- no chyba ze laczyl bys sie rownolegle z wszystkimi serwerami na raz, ale tego w php nie zrobisz.
matid
Jeśli masz PHP5 to możesz skorzystać z file_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
filus
Cytat(dr_bonzo @ 2005-05-18 19:37:58)
Dla sprawdzenia kazdego linka MUSISZ sie polaczyc z serwerem i to zajmuje najwiecej czasu -- wiec algorytm tu nic nie da -- no chyba ze laczyl bys sie rownolegle z wszystkimi serwerami na raz, ale tego w php nie zrobisz.

hmm, slyszalem jeszcze cos takiego. Lacze sie z konkretnym adresem i pobieram tylko naglowki header itp, bez ladowania calej strony. i jesli otrzymam info z header tzn ze link jest dzialajacy. Hmm teraz prosba o pomoc czy jest to wykonalne
crash
No przecież o tym właśnie mowa, nikt tu nie miał na myśli pobrania całej strony, tylko POŁĄCZENIE, które właśnie jest zbyt długie żeby było wydajnym sposobem sprawdzania czy plik istnieje.
filus
NIom to w jaki sposob najlepiej to rozwiazać??
matid
PHP5 - file_exists();
PHP4 - fopen (ale bez fread!) albo fsockopen.
hwao
Cytat(filus @ 2005-05-18 08:33:40)
Mam problem, jak sprawdzić istnieni pliku na innych serwerach. Mam do sprawdzenia ponad 500 linków i musi to byc bardzo szybki algorytm. Sprawdzalem za pomoca funkcji fopen(), ale trwa to strasznie dlugo.

Jak mozesz wrzucasz na serwer dir.php on zwraca liste plikow (np w xml'u) potem parsujesz ja i sprawdzasz tablice, szykie i latwe:)
filus
Cytat(hwao @ 2005-05-21 14:28:34)
Cytat(filus @ 2005-05-18 08:33:40)

Jak mozesz wrzucasz na serwer dir.php on zwraca liste plikow (np w xml'u) potem parsujesz ja i sprawdzasz tablice, szykie i latwe:)

Hmm
file_exist() nie zadziala bo to ma sprawdzac na zdalnym serwerze:)
Pozostaje chyba tylko fopen().

Dzieki wszystkim za pomoc
crash
Ty chyba też nie czytasz ze zrozumieniem...
Cytat(file_exists())
Podpowiedź: Od wersji 5.0.0 php ta funkcja może być użyta także z niektórymi wrapperami URL.
dr_bonzo
Co sprowadza nas do punktu wyjscia biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.