Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache + PHP 5.0.4 + rozszerzenia - big problem
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
ORI
Witam! Jestem nowy na forum i proszę o wyrozumiałość. Szukałem podobnego tematu ale nic nie znalazlem. Posiadam zainstalowany serwer apache 2.0.54 + php 5.0.4 (Wszystko stoi na WIN XP PRO SP2)
Moj problem dotyczy ladowania rozszerzen do php: Nie moge zadnego zaladowac, mam poprawnie podany extensions_dir i bez przerwy dostaje komunikat ze nie ma tam rozszerzen, a pliki w rzeczywistosci sa. Taki sam mam problem z wcześniejszymi wersjami php. Wszystko jest poprawnie skonfigurowane, ale jak np. probuje zaladowac rozszerzenie MySQL to mam taki błąd:

Taki sam problem mam z kazdym rozszerzeniem. Probowalem juz chyba wszystkiego, przeinstalowywalem php, apache, ciagle ten sam, zmienialem lokalizacje itp.
Bardzo prosze o pomoc sad.gif
Z góry dziękuje za wszelkie rady.
FiDO
Sugeruje przeczytac jednak opis instalacji php zwracajac uwage na notke o pliku php5ts.dll
ORI
Czytałem opis bardzo dokładnie, plik php5ts.dll mam w folderze windowsa m.in jest znajdowany bezproblemowo, wszystko działa poprawnie, tylko php nie chce widziec rozszerzen mimo ze ma podana poprawna sciezke... sad.gif
crash
A co ma ta biblioteka do rozszerzenia MySQL? Przecież chodzi tu o to, żeby libmysql.dll była w folderze %WINDIR%\system32\
ORI
Mam ta biblioteke w tym folderze, ale mi chodzi przede wszsytkim o rozszerzenia! Zadne nie chce sie zaladowac z powodu takiego bledu jak zalaczylem w 1 poscie. Mam lokalizacje ustawiona poprawnie, sprawdzalem to milion razy i ciagle to samo sad.gif
crash
A ustawienie extension_dir? A wersja rozszerzenia zgodna z wersją php?
ORI
Wszystko jest ustawione poprawnie, rozszerzenie z packu php wiec jest zgodne z wersja php. Nie wiem co to moze byc sad.gif
FiDO
Jesli twierdzisz, ze obie te biblioteki masz w sciezce poszukiwan to musi dzialac.. wiec wydaje mi sie jednak, ze z jakis powodow php nie moze jednej z nich znalezc.
Sprobuj dodac do httpd.conf'a takie cos:
Kod
LoadFile /usr/php5/php5ts.dll

oczywiscie podmieniajac sciezke na taka jak masz u siebie.

Cytat(crashu @ 2005-06-28 10:33:57)
A co ma ta biblioteka do rozszerzenia MySQL? Przecież chodzi tu o to, żeby libmysql.dll była w folderze %WINDIR%\system32\

Raczej sporo.. kazde rozszerzenie z niej korzysta.
ORI
FiDO wielkie dzięki!!! Pomogło. Dzięki wszystkim zainteresowanym za pomoc smile.gif Myślałem ze znajduje ten plik, a jednak sie mylilem... Jeszcze raz thx.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.