Witam mam natki o to kod do robienia miniaturek:
  1. <?php
  2.  //Tworzenie miniaturki
  3.                  $maxx=100;    // max wys
  4.                  $maxy=75;    // max szer
  5.  
  6.                  $name=strtolower(substr($thefiles_name[$nIndex],0,-4)).&#092;".jpeg\";  // nazwa obrazka w jpg
  7.                  $size = GetImageSize ($aNewName);        // parametry obrazka
  8.  
  9.                  if ($size[0]>$size[1]) {$sizemin[0]=$maxx;$sizemin[1]=$maxy;};
  10.                  if ($size[1]>$size[0]) {$sizemin[0]=$maxy;$sizemin[1]=$maxx;};
  11.  
  12.                  $im=@imagecreatefromjpeg($aNewName);                // sciezka do galerii
  13.                  $small = imagecreatetruecolor($sizemin[0], $sizemin[1]);    // nowy obrazek
  14.                  ImageCopyResampled($small, $im, 0, 0, 0, 0, $sizemin[0], $sizemin[1], $size[0], $size[1]);
  15.                  // zmieniamy rozmiar
  16.  
  17.                  ImageDestroy($im);                        //zwolnij pamięć
  18.  
  19.                  if (ImageJPEG($small,$aNewName,100))                //zapisujemy
  20.                  {
  21.                   echo &#092;"File $aNewName has been written<br>n\";            // udało się
  22.                   echo &#092;"size: \".$sizemin[0].\"x\".$sizemin[1] .\"<br>n\";
  23.                  }
  24.                  else
  25.                  {
  26.                   echo &#092;"<font color=red><b>\";                    // nie udało
  27.                   echo &#092;"Error ! File has not been written.\";
  28.                   echo &#092;"</b></font><br>n\";
  29.                  };
  30.                 //koniec miniatrurki
  31. ?>

gdzie: $thefiles_name przechowuje nazwy obrazka,
$aNewName="foty/$a".thefiles_name[nIndex];
$a przypożątkowuje liczbę żeby nie było takich samuch nazw smile.gif a tablica thefiles_name bierze aktualną nawzwą wszystko w pętli for

I po zapisaniu tego tracę obraz normlany mimo że chcę go mieć dalej, Jak to zrobić smile.gif? Żeby nie tracić dużego i żeby np. był prefix z przodu min_$naza.jpg z góry thx za pomoc

DOBRA DZIEKI WSZYSTKIM ZA CHETNA POMOC ALE SOBIE JUZ PORADZIŁEM smile.gif HEHE PZDR DLA WSZYSTKICH