Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poziom ocen na forum OCENY
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
DuduS
Witam !

Chciałbym poruszyć temt poziomu ocenianych stron w dziale OCENY. Często gdy zaprojektuje jakąś stronę to wystawiam na forum php.pl aby poddać design ocenie (kodu i tak praktycznie nie da się ocenić w tak pobieżny sposóB). Kiedyś wiedziałem że jeśli pokaże kiche to zostane maxymalnie zbesztany tak że nie zostanie ze mnie sucha nitka co działało niezwykle motywująco. Niestety od jakiegoś czasu czyli 6-8 miesięcy praktycznie kto nie pokaze strony to wszyscy rozpływają się nad jej walorami wytykając jedynie drobne błędy autorowi a chwaląc za całą resztę.
Moim zdaniem znacznie zaniża to poziom tego działu, średnich projektantów umacnia w przekonaniu o doskonałości ich często mizernych prac, a mnie nakłania do zmiany "polowego placu testowego" przed pokazaniem strony klientowi sad.gif

Co o tym sądzicie ?
SongoQ
To pokaż jakąś stronę to ją skrytykuję.
Można by było ustalić co oceniamy i np przyznajemy punkty w skali np od 1 do 10.
spenalzo
Ja tam nie widze żeby sie ktoś rozpływał zawsze tongue.gif A skoro strona jest ładna, to po co mówić, że jest do dupy?
NuLL
Ja np. oddalem na tym forum jedna strone - ba design. Nie wytykano mi malych bugow jednoczesnie sugerowany zmiany - to tyle.

Byle gowna sie nie oddaje do oceny - to jest powodem jakosci tego dzialu.
SongoQ
Cytat
Byle gowna sie nie oddaje do oceny - to jest powodem jakosci tego dzialu.

Oj, mylisz sie widzialem juz strony ktore byly do oceny, jak wchodzilem na nie to az płakać się chciało.
NuLL
SongoQ - ja mowie ze taka zasade ludzie powinni stosowac aby poziom nie byl taki jak jest.

BTW. Przepraszam za dosadnosc mojej poprzedniej wypowiedzi smile.gif
Cudi
Ja się muszę zgodzić, czasem przeglądam subforum Oceny i niektóre ze stron, przy których dziś widziałem oceny 8/10, kiedyś dostałyby pewnie 2/10 albo i niżej. W pierwszych 10 tematach znalazłem kilka stron gdzie widać ogrom rażących błędów, niedopracowań i ogólnie rzecz biorąc straszny kicz, przy czym komentarze (ogólu) to "ładna" albo "całkiem nieźle".

Chyba będe musiał się sam wziąć za ocenianie tongue.gif
mike
Zgadzam się z autorem.

Kiedyś czytałem to forum, można tam było znaleść sporo ciekawych uwag, pomysłów, podpowiedzi dla autora.

Teraz tylko odznaczam je jako przeczytane.
DuduS
Zgadzam sie w zupełności z Cudi.
Teraz na forum Oceny nie widać ocen z przedziału 2/10 ÷ 6/10 czyżby tak wzrósł poziom wykonywanych stron w polskim internecie (w co osobiście nie chce mi sie wierzyć) czy po prostu oceniający stracili subiektywną zdolność obiektywnej oceny strony sad.gif
kszychu
Cytat(DuduS @ 2005-07-15 09:20:11)
Zgadzam sie w zupełności z Cudi.
Teraz na forum Oceny nie widać ocen z przedziału 2/10 ÷ 6/10 czyżby tak wzrósł poziom wykonywanych stron w polskim internecie (w co osobiście nie chce mi sie wierzyć) czy po prostu oceniający stracili subiektywną zdolność obiektywnej oceny strony sad.gif

Jesteś przecież również oceniajacym. Jak oceniłbyś prace tam przedstawiane? Czy są takie, którym dałbyś 2 a może nawet 1? Jeśli tak to dlaczego ich tak nie ocenisz?
Jim
rozwiazanie? moja propozycja to do kazdej strony dodawac ankiete z wybranymi odpowiedziami, ktore jednoznacznie dadza odpowiedz czy strona jest dobra... czy tez nie dry.gif
Kas
Ja mam inną prpozycję.
Każdą stronę należy poddać "kostruktywnej krytyce" - czyt. totalnie zjechać i zaproponować zmiany.
Wtedy autorzy dostaną czynnik motywujący. biggrin.gif
Poza tym ankieta też by się przydała.
Jim
Cytat
Każdą stronę należy poddać "kostruktywnej krytyce" - czyt. totalnie zjechać i zaproponować zmiany.

to moze zadzialac w druga strone - kompletnie zniechecic autora do dalszej pracy, i korzystania z tego forum...

ocena powinna byc po prostu sprawiedliwa... laugh.gif LOL
Kas
Kłopot w tym, że każdy ma inną miarę.
Każdemu co innego się podoba. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.