Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache jako serwer w lanie
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Archon_1
Witam. Mam taki nietypowy problem. Jak ustawić apache'a żeby działał mi w lanie tzn mam na jednym kompie serwera odpalam go a z innych moge wchodzić poprzez przegladarke. Jak wpisuje adres ip kompa n ktorym jest serwer to pojawia mi sie ze nie mam pozwolenia dostepu( access denied). Co Z tym zrobic i gdzie ustawić odp parametry żeby to chodziło??
Przoszę o pomoc
escaflowne
Access Denied może być równie dobrze spowodowane tym, że w folderze witryny, którą próbowałeś otworzyć, brakuje pliku domyślnego (np. index.html) i wyłączone jest w Apachu listowanie zawartości katalogu. W takim przypadku, komunikat świadczy o tym, że próbowałeś przeglądać zawartość katalogu ale serwer na to nie pozwolił.
Sugerowałbym utworzenie w httpd.conf serwerów wirtualnych (NameVirtualHost) dopisanie odpowiednich linijek do plików hosts komputerów klientów:
dla Windows:
Cytat
%WINDIR%\system32\drivers\etc\hosts

dla systemów *nixowych:
Cytat
/etc/hosts

i niech wpisują w przeglądarkę nazwę zamiast adresu IP (gdyż jest łatwiejsza do zapamiętania).
Archon_1
A co wpisać w serwerach wirtualnych?? Czy ten plik mam edytować na kompie z serwerem?? Jak możecie to podajcie przykładowe ustawienie virtual hosta. Dzieki za wszelką pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.